Egzotikus ráknyársak mogyorószósszal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg királyrák-farok, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál őrölt koriandermag, 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál kurkuma, 1 csipetnyi só, citrom- vagy babérlevél

A mogyorószószhoz:
2 evőkanál pálma- vagy barnacukor, 1 egész chilipaprika, fél zöldcitrom lereszelt héja, 10 dkg pirított mogyoró, 1 evőkanál szójaszósz

Elkészítése:
Tisztítsuk meg páncéljuktól a rákokat, majd mossuk meg őket hideg vízben. Tegyük egy tálba, és várjunk míg alaposan lecsepegnek, majd öntsük át egy nagyobb tálba.

Készítsük el a rákhoz a fűszeres pácot. Öntsük egy tálkába az olívaolajat, adjuk hozzá az őrölt fűszereket és csipetnyi sót. Keverjük össze, majd öntsük a megtisztított rákra. Jól forgassuk össze, és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek átjárják a rákhúst.

A befűszerezett rákot tűzzük fel bambusznyársra, váltakozva a citrom- vagy babérlevéllel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A mogyorószószhoz szórjuk a pálmacukrot egy kis lábasba, öntsünk hozzá egy deci vizet. Forraljuk pár percig, míg szirup sűrűségű nem lesz, utána tegyük hozzá a megdarált, pirított mogyorót. Fűszerezzük finomra összevágott chilipaprikával, szójaszósszal és a citrom lereszelt héjával.

Forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a feltűzött rákokat. Mindkét oldalát erős lángon süssük két-két percig. Vigyázzunk, ne süssük át teljesen, mert akkor rágós lesz a rák húsa.

Tálaljunk nagy tányérokra párolt rizst, amit összekeverhetünk lereszelt sárgarépával is, majd helyezzük rá a megsütött nyársat. Mellé kis tálkákba kínáljuk a fűszeres mogyorószószt.

A mogyorószószba frissen összevágott korianderlevelet is keverhetünk.