Mazsolaszőlős pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 dkg omlóstészta, 2 nagyobb fürt mazsolaszőlő, 2 tojás sárgája, 12 dkg darált mandula, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
Az omlós tésztához 20 dkg lisztet tegyünk egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, kevés sóval ízesítsük. Morzsoljuk össze, majd pár evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és felhasználásig célszerű hűtőben pihentetni.

A tésztát gyúrjuk át egy liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Béleljünk ki vele egy peremes, közepes méretű, vajjal és liszttel meghintett sütőformát.

A tészta felesleges részeit a pereménél vágjuk le - a maradék tésztát betehetjük a mélyhűtőszekrénybe.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A töltelékhez üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a porcukrot, az étkezési keményítőt és a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz, majd keverjük hozzá a darált mandulát is.

Óvatosan dolgozzuk a masszába a megmosott szőlőszemeket, majd töltsük a tésztával kibélelt sütőformába.

Tetejét igazgassuk el egyenletesre, majd tegyük forró sütőbe és 160 fokon süssük legalább 40-45 percen keresztül.