Vágólapra másolva!
Az arca és a keze - vágja rá a legtöbb férfi, ha nekiszegezik a kérdést: mi az, ami fontos, hogy szép legyen egy nőn? Ezzel persze a legtöbb nő tisztában is van - figyelmet, időt, pénzt mégis inkább csak az előbbire fordít - pedig míg az arcon egy jó smink éveket fiatalíthat, addig egy ápolatlan, száraz, ráncos kézen legfeljebb csak a gondos zsebbe rejtés segít. Kéz- és körömápolási tanácsok - nem csak hideg, szeles napokra.
Vágólapra másolva!

Az arcbőr mellett a kézbőr van leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, ezért a tél küszöbén különösen fontos, hogy ápoljuk kezeinket, hiszen azokat a vegyszerekkel végzett házimunka mellett, mostantól kezdve a hideg, a szél és az állandó hőmérsékletváltozás is alaposan megdolgozza.

Pedig a szép, ápolt kéz nem igényel sok időt: a napi karbantartás csupán egy-egy kézmosásnyit, s a heti "nagy generálra" is elég csupán 20-30 percet szánni.

Napi rutin

Víz és szappan

Igen, ennél több nem is kell a kézmosáshoz - de nem mindegy, hogy ezekből milyet használunk. Egy átlagos napon minimum hat-hét alkalommal mosunk kezet, s ehhez jön még a mosogatás, a fürdés - a hétvégi nagytakarításról nem is beszélve. Mivel a a vizet elkerülni nem lehet - de legalább is hosszú távon egészségtelen -, igyekezzünk a szárító hatást már a csap alatt csökkenteni: használjunk érzékeny bőrre készült szappant, folyékony krém- vagy babaszappant, s ha lehet, hanyagoljuk a fertőtlenítő szappanokat.

Emellett fontos, hogy bármennyire is jólesik a forró vízbe áztatni a kezünket, inkább langyos vízzel mossunk kezet, mert a túl meleg víz is szárít, hiszen kioldja a bőrből a hidratálásért felelős lipideket.

Kesztyű - kint is bent is

Mosogatáshoz, házimunkához viseljünk gumikesztyűt! Ez megvédi kezünket és körmeinket a vegyszerek és a víz káros hatásaitól. Mosogatószerből is vásároljunk olyat, amelyben valamilyen bőrvédő hatóanyag is van (pl. aloe vera vagy jojobaolaj), ami már munka közben is valamennyire rehidratálja a kezünket.

Ha kilépünk az utcára, feltétlenül legyen nálunk kesztyű: nulla fokig elegendő lehet egy egyszerű kötött vagy bőrből készült darab is, de a kemény mínuszok megkövetelik a polár vagy a textillel bélelt, kötött kézvédőket.

Kötelező kézkrém

Minden kézmosás után kenjük be kezünket hidratáló krémmel. Ebből hatalmas a választék, így csak a saját ízlésünkre van bízva, hogy melyiket vásároljuk meg. Néhány dolgot azonban érdemes megfontolni, mielőtt döntünk. Bár a gazdagabb krémek legtöbbször jobban ápolják a kezünket, lassabban szívódnak be a bőrbe, gyakran zsíros érzetet hagyva maguk után - mi pedig így ujjlenyomatokat a hivatalos papírokon magunk után.

Napközben érdemesebb tehát egy könnyű és gyorsan beszívódó krémet választani, amivel akár többször is bekenhetjük a kezünket, s a zsíros, nehezebb krémeket akkorra tartogatni, amikor van időnk megvárni, hogy teljesen felszívódjon - például éjszakára.

Válasszunk olyan krémet, amelyet vitamonokkal dúsítottak, ezek lassítják a bőr öregedését, megkötik a szabadgyököket.

Ha sokat tartózkodunk a szabadban, például kertészkedünk vagy sportolunk, elengedhetetlen a napvédőt tartalmazó krém használata. Ha extra ápolásra vágyunk, keressük az összetevők között a shea vajat, a mézet és a glicerint. Érzékenyebb bőrűeknek érdemes olyan krémet vásárolniuk, amiben gyógynövény-kivonatok vannak, például kamilla vagy aloe vera.

Forrás: [origo]



Házi praktikák

Zabszappan: kiváló szappanhelyettesítő az egy evőkanálnyi zabliszt és víz keverékéből előállított paszta. Tisztít és nem szárít!

Kamillás kézmosó kenőcs: forraljunk fel 3 evőkanálnyi desztillált vizet, majd forrázzunk le vele egy teáskanálnyi szárított kamillavirágot. Tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Egy tálkában tegyünk a meleg vízfürdő fölé 3 gramm avokádóolajat, 8 gramm kakaóvajat, egy mokkáskanál zsályaolajat, 2 mokkáskanál szójaolajat, és hagyjuk, hogy egyenletesen összeolvadjanak. Az olvadékot öntsük a kamillaszűrlethez, és addig keverjük géppel, míg ki nem hűl. Ezután adjunk hozzá 3 mokkáskanálnyi glicerint, 35 gramm zsúrlófüvet és 10 dekagramm kenőszappant, majd az elegyet újból keverjük meg. Tiszta tégelyben, hűtőben egy hónapig eltartható. A mosdókenőcs az igen erős szennyeződéseket is eltávolítja, és a kamillának köszönhetően a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja.

Glicerines kézápoló: virágmézet, glicerint és citromlevet 1:1 arányban keverjünk össze, majd masszírozzuk a kezünkbe. A krém hűtve sokáig eltartható.

Paradicsomos kézvédő: érett paradicsom levéből, glicerinből és citromléből készítsünk 1:1 arányú keveréket. Ezt dolgozzuk bele a kéz bőrébe, majd a maradékot langyos vízzel öblítsük le.

Mézes kézvédő: méz, citromlé, glicerin és olívaolaj azonos mennyiségeit keverjük össze, és töltsük egy csavaros üvegbe, majd zárjuk le, és rázzuk össze. Használata után langyos vízzel mossunk kezet.

Rózsavizes kenőcs: 3 evőkanál rózsavizet, 2 evőkanál citromlevet és egy evőkanál glicerint alaposan keverjünk össze, majd az így kapott krémet masszírozzuk a körömágyakba, a kézfejünkbe - s ne is álljunk meg a csuklónál: az alkar és a könyök bőrének is nagyon jót tesz ez a keverék. Masszírozzuk körülbelül 10-15 percig, a maradékot pedig öblítsük le.