Górcső alatt a csokimikulás

Vágólapra másolva!
A december talán az éve "legédesebb" hónapja: ebben a négy hétben fogyasztjuk a legtöbb csokoládét, legyen az szaloncukorpapírban vagy Mikulás-formába öntve. Az édességek élvezeti értékét azonban ronthatja a silány minőség - vagy éppen a pluszkilóktól való rettegés. És mi legyen a feleslegessé vált "csokimikikkel"? Tippek, tanácsok a vásárláshoz és az újrahasznosításhoz.
Vágólapra másolva!

A december a magyar fogyasztók számára az éve talán legédesebb hónapja, hiszen egyetlen családból sem hiányozhat a csokoládé - legyen az szaloncukorpapírban vagy Mikulás-formába öntve. A magyarok évente 5000 tonna csokoládéfigurát vásárolnak, ezt még kiegészítik 6500 tonna szaloncukorral - ez fejenként átlagosan kétkilónyi csokoládét jelent, egyetlen évben.

Szerencsére a választék is széles, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő terméket - nem árt azonban figyelni arra, hogy ne vásároljunk meg silány minőségű szaloncukrot vagy csokifigurát. Az alacsony minőség ugyanis az élvezeti érték csökkenésével jár együtt, hiszen a mikulás csak nevében csoki, a rosszul csomagolt vagy lejárt szavatosságú szaloncukornak pedig egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Csokoládé vagy bevonómassza?

A legnagyobb különbség az alacsony és a magas minőségű termék között annak összetételében rejlik: az olcsó figurákat úgynevezett bevonómasszából állítják elő. Ebben az élvezeti és biológiai értéket adó alapanyagok csak nagyon alacsony arányban - vagy sehogy - vannak: kakaóvaj helyett más növényi zsiradékokat tartalmaznak, és kakaópor is kevesebb van bennük. Így, ha ilyet választunk, akkor pontosan azt az élvezetet csökkentjük, ami miatt a csokoládét megennénk...

A bevonómasszából készült termékek vezető pozíciójukat, népszerűségüket elsősorban az áruknak köszönhetik. Ezeket egy minőségi csokoládéból készült figurához képest akár feleáron vásárolhatjuk meg.

"Míg a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a kakaós masszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszer-ipari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek" - mondja Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

"A nagy mennyiségben megvásárolt és viszonylag rövid idő alatt elfogyasztott karácsonyi-szezonális termékek esetében kiemelten fontos az, hogy a fogyasztó ne csupán az ár alapján döntsön" - teszi hozzá dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője. "Az édességek élvezeti értékét alapvetően befolyásolja az összetevők aránya és minősége, valamint a csomagolás. Ezért érdemesebb kevesebb, de jó minőségű csokoládét, szaloncukrot vásárolni, hiszen ezek a kényeztetés eszközei, nem pedig alapvető élelmiszerek."

CsokoládéKakaós tejbevonó/bevonó

Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Összetevők:
cukor
tejpor
kakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)
kakaóvaj

Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

Összetevők:
cukor
tejpor
kakaópor
speciális növényi zsír



Hét

Ahhoz, hogy tényleg a legjobb minőségű terméket választhassuk ki, a szakemberek kidolgoztak egy hét pontból álló listát - a Minőség ABC-t. Ebben összegyűjtötték azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt a kosárba tesszük a kiválasztott csokifigurát vagy szaloncukrot.

1 . Az első, amit meg kell néznünk, a címke. A címkén a következő információk találhatók meg: a termék pontos neve, a forgalmazó vagy gyártó neve, címe, a termék nettó tömege, esetenként darabszáma, a termék valamennyi összetevője; lejárati, azaz minőségmegőrzési ideje és javasolt tárolási feltételei.

2. A következő a sorban az összetevők vizsgálata: érdemes előnyben részesíteni a valódi csokoládéból készült terméket a bevonómassza-figurákkal szemben - ezt legegyszerűbben az összetevők megvizsgálásával dönthetjük el. A valódi csokoládé cukorból, kakaómasszából, kakaóvajból és kakaóporból áll, míg a bevonómassza összetevői közül hiányzik a kakaóvaj, helyette növényi zsiradék olvasható a cimkén. Az összetevőket azoknak is érdemes elolvasni, akik esetleg valamilyen allergiától szenvednek, a gyártónak ugyanis fel kell tüntetni, ha esetleg mogyoró vagy más allergén kerül a termékbe.

Forrás: [origo]


3. A csokoládék és a szaloncukrok készítéséhez gyakran használnak különböző dúsító anyagokat (pl. mandulát, marcipánt, mogyorót, fűszereket), egyrészt a termék tápanyag-tartalmának növelése, másrészt pedig ízesítése céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsító vagy ízesítő adalék nemcsak 1-2 százalékban, hanem nagyobb mennyiségben, 15-20 százalékban található a termékben.

4. A csomagolás egyik legfontosabb funkciója - a karácsonyi, illetve az ajándékba szánt édességek esetben - az esztétikum, valamint a termékek eltarthatóságának és szállíthatóságának biztosítása. A csokifigurákat szinte kivétel nélkül vékony alumíniumfóliába csomagolják, amely jól védi a figurákat a szennyeződések ellen. Soha ne vásároljunk meg sérült vagy szakadt csomagolású terméket, mert az a szállítás során, vagy a boltban esetleg már szennyeződhetett. A szaloncukrok többségét a klasszikus rojtozott selyempapír helyett ma már színes, fémcsillogású (jó esetben hegesztéssel lezárt) műanyag fóliába csomagolják, amelyeket aztán dobozba vagy zacskóba csomagolnak. Bár a zacskós kiszerelés olcsóbb, a vásárlás során érdemes a dobozban kapható szaloncukrot előnyben részesíteni, mert az egymásra helyezett zacskókban könnyebben sérülnek a szaloncukorszemek. Soha ne vegyünk olyan terméket, amelynek zacskójában be nem csomagolt szaloncukrot látunk, mert az arról árulkodik, hogy higiéniai szempontokat is szolgálni hivatott csomagolás nem volt megfelelő.

5. A minőségi termékeket gyártó vállalatok a termék csomagolásán közzéteszik információs vagy fogyasztói vonal telefonszámát. A telefonvonal megléte már önmagában is fontos jele annak, hogy minőségi terméket vásároltunk, de ezen keresztül a gyártók bármilyen minőségi kifogásunkra vagy kérdéseinkre is választ adnak. Így pedig elkerülhetjük az a kellemetlen tapasztalatot, hogy a kifogásolt termék gyártója egyszerűen "eltűnik" az ünnepek elmúltával.

Forrás: [origo]


6. A következő tényező, amit vizsgálni kell, hogy megtalálható a termék címkéjén energia- és tápanyagjelölés. Ez segíthet a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Már hazánkban is bevezetésre került az INBÉ - Irányadó Napi Beviteli Érték -, egy egységes élelmiszer-jelölési rendszer. A rendszer lényege az, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, fehérje, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszik ki. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy kiegyensúlyozott étrendet tudjunk összeállítani.

7. Az utolsó, amit érdemes megnézni, a kiválasztott édesség minőségmegőrzési ideje. A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított három hónapos minőségmegőrzési időt szavatolnak (tehát március-áprilisig), de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk. Minőségi kifogás esetén a termék forgalmazója - vagyis az üzlet, ahol a terméket vásároltuk -, a minőségmegőrzési időn belül, blokk ellenében köteles a terméket kicserélni. Amennyiben ezt az üzlet megtagadja, a vásárló a vásárolók könyvében kérheti észrevétele kivizsgálását.