Bábák kényszerszabadságon

Vágólapra másolva!
Amiben az otthon szülés körülményeit tisztázó megbeszéléseken minden érintett fél egyetértett az az, hogy januártól csak megfelelő szakképzettségű bába vezethet le szülést. Az azonban, hogy ezt a szakmai szervezetek és a döntéshozók által is jóváhagyott tantervű továbbképzést hol és kik tartják majd, milyen követelményrendszerrel, s milyen körülmények között, az még nem eldöntött, s míg ez ki nem alakul, önállóan egyetlen bába sem vállalhat otthonszülést. Ez legalább egy év kényszerszabadságot jelent számukra. 
Vágólapra másolva!

Az otthon szüljünk kontra kórházban szüljünk háború nem újkeletű, ám az elmúlt időszakban az otthon megkezdett szüléseknél fellépett végzetes komplikációk azt eredményezték, hogy nem lehetett tovább húzni az eddig teljesen szabályozatlan körülmények tisztázását.

Az ellentét szinte kibékíthetetlennek tűnt a szakma két oldalát képviselők között, de a múlt héten, az egészségügy minisztérium tervezett javaslata kapcsán, széleskörű társadalmi párbeszéd kezdődött. A miniszter, a szakmai képviselők és a civil szervezetek szerint is már az pozitívumként értékelhető, hogy végre egy asztalhoz ültek az érintettek.

Minisztériumi javaslat

Szakmai gyakorlat és jelenlét
Az Egészségügyi Minisztérium javaslata szerint - amelyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra - otthonszülést legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász, illetve szülésznő vezethet majd, utóbbi csak akkor, ha elvégzi az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) megfelelő tanfolyamát. Az ETI a részletek kidolgozására fél évet kapna.

A javaslat szerint az otthonszülésnél 2 egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie és a szülés megindulásakor az orvosnak, illetve a szülésznőnek értesítenie kell a háttérkórházat, illetve az Országos Mentőszolgálatot.

Kizáró okok
A közzétett javaslat szerint a kizáró okok között a különböző betegségeken, és korábbi szüléseknél felmerült komplikációkon túl, szerepel a nagy súlyú -4500 grammos vagy annál nagyobb - magzat, az ikerterhesség, illetve először szülő nőknél az anya 35 év feletti életkora.

A minisztérium javaslata szerint hiába döntött az otthonszülés mellett, mindenképp kórházba kell szállítani azt az anyát, akinél például fekvési rendellenességet, erős vérzést, szülészeti sokkot tapasztalnak, illetve, ha szülés közben 38 fok fölé megy a láza.
Akkor is kórházba kell vinni, ha elhúzódik az otthonszülés, vagy például, ha a magzatnál felmerül a görcsös állapot gyanúja, illetve olyan fejlődési rendellenességet észlelnek, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Kötelező műszerek
Az otthonszüléshez tárgyi feltételeket is szab a javaslat. Így például a többi között lennie kell egy, a magzati szívhang regisztrálására alkalmas műszernek, hordozható szívó berendezésnek, sürgősségi táskának, a gátmetszéshez szükséges eszköznek. A szülést levezető orvosnak vagy szülésznőnek magával kell vinnie bizonyos gyógyszerek, kötszereknek, fecskendőket, veszélyes hulladék tárolására alkalmas gyűjtőt.



A feltételekről tartott egyeztetésről a résztvevőknek különböző véleménye van, sok esetben közeledni látszanak az álláspontok, de bőven akadnak szakmai ellentétek is.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, két dologban van teljes egyetértés az orvosi szakma és a civil szervezetek között: hogy egy szülés levezetésénél vagy kísérésénél két közreműködő jelenléte szükséges, illetve, hogy azé a felelősség, aki a szülést levezeti.

A miniszter teljesen egyetért azzal, hogy szülésznő, bába önállóan is vezethessen le szülést, de "ragaszkodom ahhoz és fontosnak tartom azt, hogy garantálni lehessen: a szüléshez érkező szülésznő megfelelően felkészített, igenis tudja, teljes pontossággal, hogy mikor, mit kell tennie. Innentől kezdve muszáj a szakmai képzettséget előírni - mint ahogy a képzettség elvárás a villanyszerelő vagy a szakács esetében is."

"Ezzel a civil szervezetek is egyetértettek, az viszont még nem megoldott, hogy mit lehet kínálni azoknak a bábáknak, akik már évek óta otthonszüléseket vezetnek le, hogyan lehet ezt a szakmai gyakorlatot elismertetni?"

Ám mivel a független bábák gyakorlatáról a szakma túl sokat nem tud, valóban nem akarja elismerni azt önálló szakmaként.

Bábák másodhegedűs szerepben

Szabó István, a szülészeti és nőgyógyászati szakkollégium elnöke azt mondja: a szakmai kollégium továbbra sem javasolja az otthonszülést, azt azonban örömmel vették, hogy a minisztériummal együtt kidolgozhatták azokat a feltételeket, amelyek alapján Magyarországon az otthon szülést elvileg meg lehet oldani.

A doktor a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy szabályozták: kik élhetnek ezzel a lehetőséggel, kik vezethetik le a szülést, és az is, hogy mikor kell az otthon szülő anyát kórházba küldeni.

"A szabályokat nem mi találtuk ki, a nyugati példákat is figyelembe vettük" - mondja Szabó István, majd hozzáteszi: sajnálatos, hogy az otthon szülőknek eddig az volt a problémája, hogy a szakkollégium tiltja az otthonszülést, most pedig az ellen emeltek hangot, hogy milyen szigorúak a szabályaik.

"Mi az, hogy független bába? Ki adta nekik a jogosítványt, kinél vizsgáztak le, ki mondja meg, hogy mi alapján vezették le a szüléseket? Hol történtek a szülések?" - sorolja.

"A szülésznőknek és a bábáknak egy otthon szülés kísérésére jogosító vizsgaköteles tanfolyamot kell elvégezniük az Egészségügyi Továbbképző Intézetben. Ennek megszervezése a következő feladat."

Forrás: [origo]


Így viszont az a sajátos helyzet áll elő, hogy amíg az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) kidolgozza a tanfolyamot, és az első évfolyam el nem végzi azt - minimum egy év - addig szülésznők és bábák csak orvosi felügyelet mellett vezethetnek le otthonszülést, önállóan nem.

Barbara első gyermekét is otthon szülte és márciusra várja kislányát. "Mindennap azt figyelem, hogy mi lesz a szabályozásban, de erre nem is gondoltam. Biztosan otthon akarok szülni, méghozzá a bábánál, akinél az elsőt is. Nem akarok mást! Az elsőnél ezzel egy szabályozatlan dolgot követtünk el, most meg majd törvénysértést?" - kérdezi kétségbeesetten az asszony.