Ajándékok a konyhából

Vágólapra másolva!
Ha már végképp nem tudjuk eldönteni, kinek mit ajándékozzunk, esetleg nincs időnk utánajárni, vagy éppen az anyagi lehetőségeink korlátozottak, nézzünk körül a konyhában-kamrában. Némi kreativitással, bátorsággal és kísérletező-kedvvel nagyszerű ajándékokat készíthetünk.
Vágólapra másolva!

A likőr tulajdonképpen a fűszeres-gyümölcsös-édeskés alkoholos italok összefoglaló elnevezése. Története valahol a középkori kolostorok falai mögött kezdődött, ahol a szerzetesek különböző alkoholba áztatott gyógynövényekből folyékony gyógyszert kísérleteztek ki, és liquere-nek, azaz folyadéknak nevezték el. Az így nyert italt különböző gyökerekkel, magvakkal ízesítették, és mézzel, nádcukorral tették elviselhető ízűvé. A nagy földrajzi felfedezések és a gyarmatosítás időszaka újabb lehetőségeket nyitott meg a likőr fejlődéséhez, és a kesernyésebb gyógynövénylikőrök mellett megjelentek az édeskés ízesítésű fűszer- és gyümölcslikőrök.

Vanílialikőr

Hozzávalók: 2-3 evőkanálnyi friss mentalevél, 1 rúd vanília, 2 dl 96%-os (patikában kapható) alkohol, 25 dkg kristálycukor

Elkészítése:
A vaníliarudat hosszában hasítsuk fel, és a megmosott mentalevéllel együtt tegyük egy nagy befőttes üvegbe. Öntsük rá az alkoholt, zárjuk le, és néhány napig érleljük. 3-4 nap után negyed liter vízből és a cukorból főzzünk szirupot; forralás után még 15-20 percig főzzük, majd adjuk a fűszerezett alkoholhoz. Légmentesen zárjuk le, majd néhány napos érlelés után szűrjük át egy másik, díszes üvegbe.

Ánizslikőr

Hozzávalók: 1 dkg csillagánizs, 50 dkg cukor, 5 dl alkohol

Elkészítése:
Az ánizst az alkoholban egy-két napig hagyjuk állni. A cukrot 0,5 liter vízhez adva forraljuk frl, adjuk az fűszeres alkoholhoz, és befőttesüvegben két napig érleljük, majd szűrjük le.

Tojáslikőr

Hozzávalók: 5 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor, 5 dl tej, 2,5 dl alkohol

Elkészítése:
A tejet forraljuk fel és hűtsük le. A tojássárgákat keverjük el a cukorral, majd a tejet és az alkoholt felváltva kanalazzuk a cukros tojásba, alaposan keverjük össze, majd töltsük üvegbe. Hűvös helyen néhány napig érleljük, néha rázzuk fel. A tojásos és tejes alap miatt érdemes két héten belül elfogyasztani.

Kávélikőr

Hozzávalók: 2,5 dl fekete kávé, 10 dkg cukor, 2,5 dl brandy, 1 rúd vanília

Elkészítése:
A kávét felfőzzük, és hozzáadjuk a cukrot. Keverjük el, majd várjunk, míg kihűl. Ekkor tegyük bele a felhasított vaníliarudat és a brandyt. Az egészet tegyük zárható üvegbe, és néhány napig érleljük, néha felrázzuk. A vaníliarudat vegyük belőle, és ha szükséges, szűrjük át egy másik üvegbe.