Kacsamájpástétom

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

60 dkg hízott kacsamáj, 30 dkg kacsaháj, 2 db kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél deci tokaji szomorodni (száraz), 1 evőkanál paradicsompüré, só, darált bors, 1 ág friss kakukkfű

Elkészítése:

Tegyük a kacsahájat egy kisebb lábasba, majd kis lángon állandóan kevergetve süssük ki. Ha elkészült, várjunk vele egy kicsit míg kihűl, majd finomlyukú szitán szűrjük át.

Csorgassunk pár evőkanálnyi így nyert kacsazsírt egy kisebb lábasba, tegyük bele a felaprított vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, majd tegyük mellé az ujjnyi darabokra felcsíkozott kacsamájat is. Tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, daráljunk rá borsot, és enyhén sózzuk meg.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Közepes lángon addig süssük, míg nyers színét elveszíti. Mielőtt levennénk a tűzről, tegyük hozzá a paradicsompürét, pirítsuk vele még egy percig, majd öntsük rá a szomorodnit.

Hagyjuk kicsit kihűlni, utána kanalazzuk az egészet egy konyhai gyorsvágó gépbe, és rövid ideig pépesítsük.

Tálaljuk átlátszó üvegedényekbe, majd tegyük a hűtőbe.

Ha azt szeretnénk, hogy mutatós legyen a pástétomunk, tegyünk pár evőkanál felmelegített paprikalekvárt üvegedény aljára, kanalazzuk rá a kacsamájpástétomot, majd a tetejére pár kanál kacsazsírt csorgassunk. Pár óra hűlés után már szervírozhatjuk, de akár ajándékba is vihetjük.