Pizzatekercs

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál só, 0,5 deci hidegen sajtolt olívaolaj

A töltelékhez: 40 dkg csiperkegomba, 50 dkg paradicsom (használhatunk hámozottparadicsom-konzervet is), 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 2 ág kakukkfű, 1 teáskanál bazsalikomlevél, só, darált bors, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg száraz olasz jellegű sonka, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A tésztához tegyük a lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt és az olívaolajat. Kezdjük el keverni, majd kis adagokban csorgassunk hozzá körülbelül 3 deci langyos vizet. Dagasszuk pár percig, míg a tészta az edény falától nem kezd elválni. Közepesen kemény tésztát készítsünk, ha szükséges még adjunk hozzá vizet. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.

Amíg a tészta kel, készítsük el hozzá a paradicsomszószt. Dobjuk a paradicsomokat forrásban lévő vízbe, majd egy perc múlva szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Így egy mozdulattal le tudjuk húzni a bőrét. A csupasz paradicsomokat vágjuk kis darabokra.

Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a felszeletelt fokhagymát, majd hevítsük addig, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük hozzá a paradicsomdarabokat, fűszerezzük kakukkfűvel, bazsalikomlevéllel, sóval és kevés darált borssal. Főzzük körülbelül 6-8 percig, míg a szósz kellően sűrű lesz.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Az alaposan megmosott gombákat szeleteljük fel, majd forrósítsunk fel pár kanálnyi olívaolajat egy serpenyőben. Tegyük bele a gombaszeleteket, daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval, és pároljuk addig, míg a saját levét el nem fövi.

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, kenjük meg a paradicsomos szósszal, szórjuk meg a pirított gombával, tépkedjünk rá a hajszálvékony szeletekre felszeletelt sonkát, hintsük meg a reszelt sajttal, majd óvatosan göngyöljük fel.

Vágjuk körülbelül 6-8 centi vastagságú darabokra, tegyük sütőpapírral borított tepsire úgy, hogy a vágásfelülete felfelé legyen. Pihentessük még langyos helyen 10-15 percig, majd forró sütőben 170-180 fokon süssük meg 20-25 perc alatt.