Áfonyás fordított sütemény

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
15 dkg friss vörös áfonya (használhatunk mélyhűtöttet is, esetleg másféle piros bogyós gyümölcsöt is), 20 dkg vörösáfonya-lekvár, 5 dkg cukor

A tésztához: 18 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg barnacukor, 4 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj

Elkészítése:
Tegyük egy kis lábasba a vörös áfonyát, szórjuk rá a cukrot és kanalazzuk hozzá a lekvárt. A vörösáfonya-lekvár helyett használhatunk más bogyós gyümölcsből készített lekvárt is, de azért legyen összhangban a felhasznált fagyos vagy friss gyümölccsel.

Tegyük fel a tűzre és forraljuk jól össze. Párszor érdemes megkeverni, mert könnyen odaéghet. Ha kész, hagyjuk kissé kihűlni.

A tésztához szórjuk a lisztet egy nagy keverőtálba, tegyük hozzá a sütőport, a keményítőt, a vaníliás cukrot és a barnacukrot. Üssük hozzá a tojásokat, majd csorgassuk bele a felolvasztott vajat. Fakanállal vagy elektromos keverővel dolgozzuk sűrű masszává.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kenjünk ki vajjal 6-8 db pudingformát, vagy egy nagyobb méretű tűzálló tálat. Kanalazzuk az aljára a gyümölcsös keveréket, majd tetejére az elkészített masszát. Vigyázzunk, csak háromnegyedig töltsük meg tésztával, mert sütéskor könnyen kifolyhat.

Tegyük tepsibe, öntsünk alá egy liternyi vizet, fedjük le alufóliával, és forró, 150 fokos sütőben gőzöljük készre egy óra alatt.

Ha elkészült hagyjuk 5-10 percet hűlni, majd borítsuk ki a formából. Szórjuk meg porcukorral, és még langyosan fogyasszuk el. Vaníliafagylalttal is nagyon finom.