Korhatáros bőrproblémák

Vágólapra másolva!
Tizenévesen csak kevesen gondolunk bele, hogy az arcbőrünk az életünk térképe lesz: minden átvirrasztott éjszaka, elszívott cigaretta, reggelig tartó buli nyomot hagy rajta. Később már igyekszünk mindent megtenni, hogy helyrehozzuk a kárt és felkészítsük a bőrt a következő évek kihívásaira, de sokszor már csak roppant költséges beavatkozásokkal tudunk kompenzálni. Bőr-őrző tanácsok tizenthattól nyolcvanhatig.
Vágólapra másolva!

Aki már túl van rajta, nosztalgiával tekint vissza azokra az időkre, amikor pár gyors rántás a hajkefével és egy kis arckrém elég volt ahhoz, hogy elfogadhatóan nézzen ki. Aztán az idő múlásával egyre több időt és pénzt fordítunk a kozmetikumokra, és az eredmény még így sem kifejezetten lélegzetelállító. Mára már a tudomány jó néhány vívmánya áll a szépség szolgálatában, de minden nőnek magának kell megtalálnia azt a megoldást, ami neki megfelel, attól függően, hogy mennyi időt, pénzt, energiát hajlandó áldozni magára - és arra, hogy az igazolványában látható születési dátum láttán mindenki meglepetten kiáltson fel: már ennyi?!

Az arc az életmód tükre

Gégény Szilvia kozmetikus szerint nem csak korunk olvasható le a bőrünkről.

"Ha figyelmesen megnézed egy nő arcát, még több évtizedes kozmetikusi tapasztalat sem kell ahhoz, hogy bizonyos dolgokat leolvass róla" - mondja. "Szinte minden nyomot hagy a bőrön: láthatóvá válik, ha egy időben rendszeresen éltél éjszakai életet, dohányoztál, látszik, hogyan táplálkozol, mennyit alszol, van-e stressz az életedben. Árulkodik az arcod a túlzásba vitt napozásról, arról hogy jársz-e kozmetikushoz, vigyázol-e magadra. Ha a szem a lélek tükre, akkor a bőröd az életmódodé. A bőr a test térképe."

A kozmetikus általánosságban úgy véli, nemcsak az határozza meg, milyen kezelésekre van szükségünk, hogy hány évesek vagyunk, milyen bőrtípushoz tartozunk, de az is, hogy városban élünk-e, vagy hogy mennyit sportolunk.

Korán kell kezdeni

Gégény Szilvia szerint érdemes már a tizenéves gyereket is rászoktatni a kozmetikusra.

"Mivel nem csak a kor befolyásolja azt, hogy milyen a bőrünk, hanem az évszakok változása, a lakóhelyünk, az életmódunk, ne elégedjünk meg a krémek reklámjával, feliratával: beszéljük meg a szakemberrel, melyiket ajánlja."

Ezzel akár spórolhatunk is, egyrészt, mert nem veszünk meg feleslegesen egy méregdrága krémet, másrészt, mert a szakszerűen kitisztított bőr sokkal hatékonyabb fel tudja szívni a hatóanyagokat.

Forrás: [origo]


"Ezenfelül a jó szakember egy pár perces vizsgálat után fel tudja hívni a figyelmet az olyan - nem is feltétlenül kozmetikumokkal orvosolható - hibákra, mint például, ha valaki nem iszik elég folyadékot vagy túlzásba viszi a dohányzást."

"Belülről is lehet támogatni a bőr tisztulási, megújulási folymatait a megfelelő ételekkel. Fontos a vitamin-utánpótlás, bánjunk csínján a fűszerekkel, és semmit ne vigyünk túlzásba. Hiszen - mondjuk - az olajos magvak hasznosak lehetnek a bőrnek, de ha napi pár szem helyett több maréknyit magunkba tömünk, akkor többet ártunk, mint használunk, a pluszkalóriákról nem is beszélve. Végül: az ember nem csak azért jár kozmetikushoz, hogy rendbe tegye az arcát, hanem azért, hogy úgy érezze: foglalkoznak vele, kényeztetik."