Szex-edzés, tűsarokkal

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy mégsem csak lábtörés, a bokasüllyedés, az ízületi fájdalmak és bütykök okozójaként kell elkönyvelnünk a kedvenc tűsarkúnkat? Egy olasz urológus szerint a magas sarkú cipő viselése javíthatja a szexuális élet minőségét, mivel erősíti a medencefenéki izmokat. A magyar szakemberek nem osztották az olasz kolléga lelkesedését, de néhány dologban azért egyetértettek vele. A tűsarok és a szex viszonya az urológus, a szexológus, az ortopédsebész, és a cipőtervező szemével.
Vágólapra másolva!

Dia cipőbolond - legalábbis ezt állítja magáról. Több, mint száz pár cipője van, a virágos gumicsizmától, a méregdrága tűsarok-csodáig.

"Nem tagadom, ezek a nőies darabok a kedvenceim" - mondja. Meg is mutatja, melyik a "leg-leg-leg"-et: egy puha bőrből készült, fekete cipőremekművet, 9,5 cm-es sarokkal. "Persze én is legalább száz cikket olvastam arról, hogy a magas sarkú cipőnél nincs károsabb: kalapácsujjaim és bütykeim lesznek, de nem érdekel. Szebb lesz tőle a lábam, és ami a legfontosabb: ebben érzem igazán nőnek magam." Dia szerint egyébként nem feltétlenül a magas sarok tehet arról, ha estére elfárad, fáj a lába.

"Van olyan háromcentis sarkú cipőm, amitől már délután négykor úgy járok, mint a kis hableány a mesében: mintha pengéken lépdelnék. Ezzel szemben a jobb cipők egyikében sem fájdul meg semmim, akármilyen magas a sarkuk."

A tűsarok, mint gyógyászati segédeszköz

Azt, hogy egy jó cipő formásabbá teszi a lábat, és szexissé teszi a nőket, nem újdonság. Egy, a Times Online-ban is megjelent kutatási eredmény szerint azonban a tűsarok nem csak íly módon lehet jó hatással a szexuális életünkre: Maria Cerruto, a Veronai Egyetem urológusa mérések és tesztek során arra jutott, hogy a tűsarok karbantartja a medencefenéki izmokat, és ezzel javítja a nők szexuális életét.

Cerruto 66, ötven év alatti önkéntest vizsgált. Megállapította, azok, akiknek a lába 15 fokos szöget zár be a talajjal - ami nagyjából 7 centiméteres sarok magasságnak felel meg - azoknál 15%-kal kevesebb elektromos aktivitás mérhető a medencefenéki izomban. Az eredmény szerint a nők lába pihentebb a tűsarkúban, és ez fokozza az erőt, és az összehúzódás képességét. Az olasz urológus úgy véli, azoknak a nőknek, akik nehezen végzik az intim-torna gyakorlatokat, ez az új eredmény megoldást kínálhat.

Izomtudatosság - idősebbek is elkezdhetik

A felvetések a magyar szakemberekből vegyes reakciókat váltottak ki. Rákász István urológus főorvos abban teljesen egyetértett Cerrutoval, hogy a kismedence izmait edzeni kell, és nem csak a minőségi orgazmus érdekében.

"A kismedencei izmoknak számos funkciója van: a szexuális életben, a széklettartásban és a vizelettartásban is szerepük van. A távol-keleten, gyerekkoruktól 'izomtudatosságra' nevelik a lányokat - de Európában sajnos ez nem szokás, nem is beszélnek róla, és nem is készítik fel a szülés előtt ezeket az izmokat, pedig az intimtornát már itthon is számos helyen, hiteles stúdiókban oktatják."

"Még ennél is nagyobb baj, hogy a szülés után sem reedukáció, vagyis az izmok visszatanítása - pedig ezek a szülés közben tizenkétszeresükre nyúlhatnak meg, edzés nélkül a nagy részük megreped, beszakad, illetve megszűnik a hidegizom-összeköttetésük. A szülés után ugyan valamennyire visszahúzódnak, de soha nem tökéletesen. Ez majdnem mindenkinél okoz átmenetileg vizelettartási zavart, ami aztán megszűnik, és a változó korban jön elő újra."

Azt viszont az urológus főorvos óvatos kétkedéssel fogadja, hogy a magas sarkú cipő viselése edzheti ezeket az izmokat, sőt úgy véli, az ilyen cipő viselésével járó rázkódás akár az ellenkező hatást is elérheti. "Miután megváltozik a súlypont, és megváltozik a láb alátámasztása, megváltozik a járás maga, így a maga sarkú cipőtől többet rázkódhat az izom. Ha valaki pont azon a határon van, hogy engedjen-e tónusán az izom, vagy sem, akkor ez a rázkódás hozzásegítheti a tónusvesztéshez."

Medencére is gyúrni kell

Rákász István főorvos abban is egyetért olasz kollégájával, hogy a szexuális élet minőségét ronthatja, ha ezek az izmok nem zárnak megfelelően. "A házasélet minősége is megváltozik, ha a megnyúlt izmok nem zárnak olyan szorosan, mint korábban.

A főorvos szerint az ilyen jellegű zavarok sokkal gyakoribbak, mint ahányan orvoshoz fordulnak miatta. "Borzasztó nagy tabu a vizelettartási zavar" - mondja. "Manapság a férfiak hamarabb elmennek orvoshoz merevedési zavarral, mint a nők a vizelettartás zavaraival. Tőlünk nyugatabbra a szülés után minden kismamának részt kell vennie egy olyan kezelésen, ahol a kismedence izmait igyekeznek helyreállítani. Ha ennek ellenére jelentkezik az inkontinencia, akkor a biztosító nagyobb részt vállal a kezelés finanszírozásából."

Arra a kérdésre, lehet-e urológiai következménye bármilyen lábbelinek, a főorvos azt válaszolta: "Ha valaki rendszeresen vékony talpú cipőt visel, az felfázáshoz, és így hólyagproblémákhoz vezethet."