Vágólapra másolva!
A böjt - szemben a fogyókúrával - nem a túlsúly leadására szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendet jelent, de nem is a teljes koplalást, ahogy azt sokan hiszik. Aki következetesen és fegyelmezetten végigcsinál egy néhány napos böjtöt, az méregteleníti a szervezetét, erősíti az immunrendszerét, és csak utolsósorban veszít a súlyából.
Vágólapra másolva!

Nem éhezni, böjtölni kell, javasolják a szakemberek, akik szerint a gyógy-böjtöt, élettani hatásai miatt, rendszeresíteni kellene az egészséges embereknél is. A böjt hatására ugyanis a vérből és az erekből kitisztulnak a lerakódott zsír és mésznyomok, a belekből a többnapos mérgező maradványok, a máj szinte föllélegzik a napi folyamatos terhelés megszűntére, még a bőr is megkönnyebbül, mert távoznak a kötőszövetekben összegyűlt mérgező anyagok. Erősödik az immunrendszer, és intenzívebbé válik a boldogsághormon-termelés. A profi böjtölők szerint pár nap után már könnyűnek, egészségesnek és energikusnak érzi magát az ember.

Óvatosan a nem evéssel!

Az eufórikus állapot eléréséig azonban néhány nehéz napot túl kell élni - ugyanis a böjt eleje elég kellemetlen is lehet, ráadásul az ésszerűtlen, ellenőrizetlen böjtölés komoly veszélyeket rejthet.

Ezért, mielőtt egy komolyabb böjtbe belevágnánk, kérjük ki a szakember tanácsát. Van néhány betegség, állapot, ami kizárja a böjtölést, nem szabad böjtölni például a veseelégtelenség vagy a pajzsmirigy-túlműködése esetén és aki terhes vagy szoptat, annak sem ajánlott egy ilyen kúra.

Annak, aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, mindenképpen konzultálnia kell az orvossal a böjt előtt. Problémát jelenthet még a vércukor-szint hirtelen csökkenése ez ugyanis ájulást okozhat.

A fehérjeveszteségtől izomveszteség is felléphet a szervezetben. Fogyókúraként használva pedig kialakulhat a jojó hatás, vagyis a kúra befejeztével többet hízik vissza a személy, mint amennyit leadott, hiszen a böjt radikális diétának számít.

A böjt gyógyít

Másrészt viszont a szakember által összeállított és felügyelt böjt sok esetben hasznos lehet. Antal Emese a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: "Általában javíthatja az energiafelhasználást, a szellemi frissességet, megszabadíthat egy kis súlyfeleslegtől, a méreganyagok távozását segítheti elő.

"Van néhány olyan eset, amikor kifejezetten hasznos lehet, ha böjtölünk: például, ha meghűléssel, fertőzéssel, gyulladással küszködünk, kifejezetten gyógyító hatású a böjt, bár ilyenkor egyébként sem nagyon kívánjuk az ételt. A szervezet ugyanis szeretne minden energiát a gyógyításra fordítani, és a felesleges funkciókat, ilyen lehet az emésztés, kikapcsolni."

Aki tehát ágynak esett, nyugodtan kövesse nagymamáink tanácsát, igyon sok teát, és egyen könnyű leveseket. A böjt egyébként az ilyen betegségek megelőzésére is szolgálhat, mivel immunrendszer-erősítő hatása is van.

"Ennek magyarázata, hogy a böjttel megtörténik a kötőszövetek és a máj salaktalanítása és a feleslegesen felhalmozódott savak, toxinok, baktériumok ürülése. Ezekhez a folyamatokhoz azonban hosszabb böjtre van szükségünk. A szívünk is örülhet egy ésszerű böjtnek, a folyamat ugyanis csökkenti a vérnyomást és a szív terhelését" - magyarázza a dietetikus.

Orvosság gyomorra, májra, bőrre

A különböző betegségek közül az emésztőrendszer megbetegedéseinél lehet igazán hatékony egy böjt: nem kell nagy varázslatra gondolni, elég ha felidézzük a legutóbbi gyomorrontást, amikor az embert a szilárd táplálék gondolatától is kirázza a hideg.

Hasonló a helyzet a máj- és epebetegségek idején, mivel csökken a toxinterhelés és eltávoznak a feleslegben felhalmozott zsírok. A böjt alatt erre a hatásra gyógyteákkal is ráerősíthetünk.

Az anyagcsere-problémáiban is segítség lehet a gyógy-böjt. A magas vérnyomásnál, az érelmeszesedésnél, a magas vérzsírszint-csökkentésénél a legeredményesebb kezelési módszer a rendszeres salaktalanítás.

Bármilyen különösen hangzik, bizonyos mozgásszervi bajokból is segíthet kigyógyulni a böjtölés: csökken ugyanis az ízületek terhelése, és sok gyulladást kiváltó anyag távozik a salaktalanítás során a szervezetből.

Az, hogy egyes ételek milyen káros hatással lehetnek a bőrünkre, már széles körben ismert. Az viszont csak kevesekben tudatosult, hogy a böjtölés hatására a bőr is kitisztul, megnyugszik. Ha viszont valaki a cellulitiszt szeretné böjtöléssel eltűntetni, annak többet kell tenni, hiszen ilyen esetben nem elég a helyi zsírbontás serkentése, ha nem javítjuk a vér- és nyirokkeringést, illetve a szövetekben felhalmozott savak és toxinok kiürülését is.