Vágólapra másolva!
Közeledik a jó idő, ami még a legszigorúbb nadrágviselőkről is lecsalogatja a pantallókat, hosszú ujjú pulcsikat - kivillanhatnak a szexis bokák, csinos karok és rajtuk - rossz esetben - a nem túl csábító szőrszálak. Ezek ellen persze van fegyver, sőt egész arzenálból válogathatunk - de kinek mi az ideális megoldás? Szőrszálhasogató körkép a bőrgyógyász segítségével.
Vágólapra másolva!

Bár mostanság már kevésbé sokkolják a "gyantaszüzek" a reklámfogyasztókat, ez nem azt jelenti, hogy a szőrmegszüntető módszerekre nincs kereslet - épp ellenkezőleg: a kora tavaszi időszakban válik igazán aktuálissá a kérdés. Hogy melyik megoldást választjuk a pimasz szálak ellen, az több dologtól is függhet.

Gyors pengeváltás

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a borotva - ebben mindenki egyetért. A szakemberek szerint érdemesebb a nők számára kifejlesztett termékeket választani, ezek mellé női borotvahabot vagy -zselét. Mivel a borotva a nedves szálakat könnyebben kivégzi, mint a szárazakat, tusolás után használjuk, és várjunk egy keveset, amíg a borotvahab kifejti a hatását. A borotvát ne mozgassuk túl gyorsan, és túl erősen rányomni se szabad. Fontos, hogy a penge mindig tiszta legyen, hiszen sérüléskor a seb elfertőződhet. Ebből a szempontból praktikusabbak az eldobható borotvák. A hónalj szőrtelenítése után a dezodor helyett ajánlatosabb hintőport választani, hogy a kellemetlen csípő érzést és az irritációt elkerüljük.

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász szerint tévhit, hogy a rendszeres borotválkozás erősíti a szőrt. A szakember szerint a pengének más veszélye van, már azon kívül persze, hogy vannak területek, ahol könnyen megvághatjuk magunkat. A rendszeres borotválkozás ugyanis - különösen, ha nem megfelelő kozmetikumokat választunk - nagyon kiszáríthatja a bőrt. A frissen borotvált lábat ráadásul nem is nagyon szabad testápolóval kezelni. A véletlenül ejtett sebek és a kiszáradt bőr elkerülhető villanyborotvával, de ezzel nem biztos, hogy az eredmény tökéletes lesz.

Meddig hatásos: egy-két nap múlva kezdhetjük elölröl.
Előnyök: gyors, olcsó, egyszerű.
Hátrányok: két nap múlva borostás lesz a bőr, könnyen kiszáradhat, elfertőződhet.

Krémes simaság

Ha az egyszerű használat alapján rangsoroljuk a szőrszálirtó eljárásokat, a borotva után a szőrtelenítő készítmények kaphatnák az ezüstérmet.

Ezekből folyadék, zselé vagy krém is kapható, használatuk kicsivel hosszabb időre biztosítja a bársonyos bőrt, mint a borotva. Ezek az anyagok kémiai úton távolítják el a szőrszálakat, a benne lévő hatóanyag egyszerűen feloldja azokat.

Csakhogy a szőr és a bőr anyaga lényegében azonos, így a krém óhatatlanul károsítja a bőrt is. Ezt a támadást a lábszár bőre általában elviseli, de a hónalj érzékenyebb, így gyulladással reagálhat, a bikinivonal tájékán pedig csak nagyon óvatosan használjunk. A krémek használati utasításait mindig tartsuk be, az előírt hatóidőt nem szabad túllépni!

Az így kezelt bőrt néhány napig érdemes kímélni, alkoholmentes, enyhe ápolószereket használjunk, és vigyázni kell a szoláriummal, napozással is. A szőrtelenítő krém első használata előtt mindig végezzünk allergiapróbát: kenjünk az alkarunkra belső felületére egy kevés krémet, ha letelt a hatóidő, töröljük le. Ha 24 óra múlva sem pirosodik ki, a kezelt felület, használhatjuk a készítményt.

Meddig hatásos: 1-2 hétre letudjuk vele a feladatot.
Előnyök: gyors, tartósabb, mint a borotva, egyszerű.
Hátrányok: nem mindenki - az erősebb, sötétebb szőrszálakat például "kímélik" ezek a szerek -, és nem mindenhol használhatja. Sőt, még azoknál is, akiknek korában semmi bajuk nem volt egy-egy készítménytől, felléphet allergiás reakció a hormonális változások hatására.

Gyanta - az ősi módszer

Állítólag már Kleopátra is ehhez hasonló megoldással tette még kívánatosabbá a lábait. Felettébb fájdalmas, ám annál hatásosabb megoldás.
Hatalmas előnye, hogy fejünk búbjától a lábujjunk végéig bárhol alkalmazható. További előnye, hogy gyökerestül tépi ki a szálakat - így egy idő után valóban ritkásabb, gyengébb A dolgot már otthon is letudhatjuk, bár egy kis gyakorlat feltétlenül kell hozzá.

A szőrtelenítő gyanta méhviasz, gyanta és különböző bőrápoló adalékanyagok keveréke. Ma már kapható olyan korszerű és könnyen kezelhető készülék, amelyekbe zárt patronban kerül az illatosított segédanyag.

A massza a készülékből közvetlenül vihető fel a bőrre, megdermedése után azonban még mindig a hagyományos módszerrel kell leválasztani: magyarul az erre a célra mellékelt vászon- vagy papírcsíkhoz ragadt szőröket kitépni a tüszőből, egyetlen gyors mozdulattal.

Forrás: [origo]


A hideg viasz lényegében ugyanúgy működik, mint a meleg, csak hevítés nélkül. Száraz bőrre kenjük fel, a csomagban mellékelt textil- vagy celofáncsíkokat belenyomjuk, majd hirtelen lerántjuk az egészet.

Nem kell mindent elhinni a reklámoknak - sajnos ez is fáj. Az igazi persze az, ha kozmetikus végzi el a műveletet, így biztos mindenhonnan eltűnik a szőr.
Dr. Vass Ilona szerint ennek a módszernek az egyik legnagyobb hátulütője, hogy könnyen előfordulhat szőrtüszőgyulladás. Ilyenkor a faggyúmirigyek kivezető járata, amely a szőrtüszővel közös, bezárulhat, és a faggyú bent reked a faggyúmirigyben. Az új szőrszál pedig nem tud "kiszabadulni" az összezáródott járaton keresztül. Emiatt a szőr benőhet, sőt a folyamat akár gyulladáshoz is vezethet, hiszen a szőr növekedése során feltekeredve irritálja a szőrtüszőt.

Meddig hatásos: 3-4 hétre biztosít sima és bársonyos bőrt.
Előnyök: nemcsak a lábat kopaszthatjuk meg, de akár az arcunkon is alkalmazható.
Hátrányok: időigényes - különösen, ha kozmetikus csinálja -, az otthoni alkalmazás pedig nem mindig sikerül tökéletesre. Ráadásul gyantázás előtt meg kell várni, hogy a szőr legalább félcentis legyen, ami azért már a szabad szemmel is jól látható tartományba esik.