Partizsemle

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 dl tej, 60 dkg búzaliszt, 2 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 csomag szárított élesztő

Elkészítése:
Szitáljuk a lisztet egy dagasztóedénybe, majd szórjuk rá a sót, a szárított élesztőt és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, kezdjük el dagasztani, közben kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet. Keverjük körülbelül 5-6 percig, míg a kenyértészta a dagasztóedény falától el nem válik.

Tegyük a tésztát az edénnyel együtt langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával, vagy fóliával, majd kelesszük kétszeresére.

Borítsuk a duplájára dagadt kenyértésztát liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk át jól. Osszuk négy egyforma darabba, majd a darabokból sodorjunk kígyóuborka vastagságú rudakat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Vágjuk a rudakat négycentis darabokra, majd tegyük egymás mellé egy kiolajozott és liszttel megszórt peremes kerek tortaformába. A zsemlék között hagyjunk legalább egy-egy centi távolságot, hogy a sütésnél szépen össze tudjanak majd sülni.

A zsemlékkel megtöltött formákat hagyjuk még 15-20 percig kelni, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 170-180 fokon süssük 40-45 percig.

Ebből az adagból két formányi partizsemle készíthető.