India ízei - húsimádóknak

Vágólapra másolva!
Az egzotikus India a megnyugvást kereső hírességek, az ősi kultúrát felfedezni vágyó turisták és a mindent bevállaló gasztronómiarajongók kedvelt  célpontja. Szerencsére sokféle fűszert, hozzávalót már itthon is lehet kapni, így néhány indiai ételt mi is kipróbálhatunk - ezúttal a hússal készült fogások közül ismertetünk néhányat.
Vágólapra másolva!

Amit szabad és amit nem

Az indaiak közül sokan a vegetáriánus életmód szerint élnek, de sokféle, izgalmas húsétel is kerülhet az asztalra - a vallási "megszorítások" azonban itt is jelen vannak. Kevés helyen találkozunk az étlapon marha- vagy disznóhússal; a legtöbb húsos fogás csirkéből, bárányból (esetleg ürühúsból), kecskéből vagy halból készült, de szívesen használnak rákot vagy más tengeri herkentyűket is.

A leggyakoribb húsételek különböző típusokba sorolhatók: a korma pörköltszerű, curryvel és kókusszal készült egytálétel; a pilau rizzsel összeforgatott hús; a portugál eredetű vindaloo vörösborral vagy borecettel készült, fűszeres étel, amelyet gyakran burgonyával tálalnak; a tikka olyan húsfalatokat - leggyakrabban csirkét - jelöl, amelyet sütés előtt joghurtos-fűszeres keverékben pácoltak; a kofta egyfajta arab eredtű fasírt, amelyet bárányból, kecskéből, időnként halból készítenek.

A curry nyomában

Az indiai ételek igazán jellegzetesek a sokféle fűszertől, fűszerkeveréktől lesznek: a masalák és curryk adnak nagyszerű ízt és variálhatóságot az ételeknek. A fűszerkeverékeket a legtöbb szakács vagy háziasszony saját maga állíítja össze és őrli meg, a családja ízléséhez és az évszakhoz igazodva - az indiaiak ugyanis más-más fűszereket használnak a meleg időszakban, mint a hidegebb évszakokban. A masalák közül a legnépszerűbbek fahéjból, köménymagból, szegfűszegből, szerecsendióból és kardamommagból készülnek, ehhez adnak még (variációtól függően) szárított chilipaprikát, szárított fokhagymát, gyömbért, mustármagot, édeskömény-magot, koriandert, cayenne borsot, sőt, szárított mangót is. A fűszereket aztán mozsárban vagy kávédarálóban őrlik meg, mindig csak annyit, amennyit fel kívánnak használni: a porított fűszerek ugyanis sokkal hamarabb elveszítik az erejüket és az aromájukat, mint azok, amelyeket egészben hagytak.

A másik népszerű fűszerkeverék a curry - ez azonban jóval több egyszerű ízesítőnél, a curry ugyanis egy egész ételcsoportot jelöl, sőt, egy növény levelét is jelenti. A curry eredetileg egyfajta szaftos, rizzsel felszolgált, fűszeres fogás - amely ráadásul nemcsak Indiában, de az egész ázsiai térségben népszerű, és több száz fajtája létezik, attól függően, hogy milyen fűszereket használtak hozzá illetve, hogy mennyire csípős. A manapság ismert, curry náven kapható fűszerkeverék azonban európai "találmány": a gyarmatokról hazatérő britek állítottak össze az indiában megszokott ízekhez hasonlító keveréket.

A curry az egyik legtöbbet vizsgált fűszerkeverék: egyes kutatók szerint akár addikció is kialakulhat, mert az erős és izgalmas ízek a fájdalomreceptorokra is hatnak, nemcsak az ízleőbimbókra, és arra késztetik a szervezetet, hogy endorfinokat termeljen - az így elérhető, feldobott állapot pedig olyan hatású lehet, mint a kábítószer. Más kutatások szerint a curryben található anyagok védik a májat az alkohol káros hatásai ellen, serkentik az emésztést és az anyagcserét is. A csípős-erős keverék ugyanakkor jót tesz a megfázás tünetei ellen is - sőt, brit tudósok szerint a curry segíthet olyan komoly betegségek megelőzésében, mint amilyen a rák vagy az Alzheimer-kór.