A szuperélelmiszerek mítosza

Vágólapra másolva!
Egyre több olyan élelmiszert reklámoznak, amelyek - állítólag - egészségessé, fitté, fiatallá varázsolják az embert. Egy angol cikk szerint azonban ezek a csodalöttyök és turbóétkek sokkal több figyelmet és promóciót kapnak, mint amennyit megérdemelnek - a szakértők szerint sokkal fontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Titkok és tévhitek a búzafűléről, az algakivonatról és társaikról.
Vágólapra másolva!

Érdemtelenül agyonreklámozzák a "szuperkajákat" - írja a Times Online frissen megjelent cikke. A szerző a fogalom alatt azokat a mostanság divatos táplálékokat, táplálék-kiegészítőket érti, amelyek - a közvélekedés szerint - koncentrált mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. Ilyenek lehetnek a több kiló zöldségből, gyümölcsből nyert levek, de akár a búzafűlé, vagy az alga-kivonat is.

A cikk szerint széles körben elfogadott tény, hogy bizonyos gyümölcsök, zöldségek illetve a belőlük nyert levek úgy ellátják a szervezetet tápértékkel, mint egy kis "doppingszer", és nagyobb erőt nyerhetünk a zöldség-gyümölcs standokról, mint bármi másból. "Kialakult az az általános vélekedés, hogy elegendő, ha szuperkajákat eszel, hogy mindez erősíti az immunrendszeredet, bottal kergetni el a betegséget, és egészséges, hosszú élet ad" - áll a cikkben.

Segít - ha hiszel benne

Mini, és nem reprezentatív közvélemény kutatásunk szerint elsősorban a nők hisznek abban, hogy ilyen módon belülről is megtámogatják a szervezetüket: 10 csajból hat kipróbált már valamilyen csodaszernek kikiáltott táplálék-kiegészítőt, a férfiak közül viszont tízből csak hárman éltek eddig ilyesmivel - igaz, egyikük hozzátette: női nyomásra ivott a "varázsitalból".

A megkérdezettek szerint az ilyen termékek elég drágák, ezért nem veszik őket gyakrabban, és a felhasználóknak csak nagyjából a háromnegyede mondta, hogy észlelt valamiféle változást. A már idézett Times Online cikk szerint ezeknél a szereknél valójában egyfajta placebo-hatás is érvényesül, vagyis el kell hinni, hogy ha egy étel bizonyos tápanyagokban gazdag, akkor segíthet a betegségek elleni küzdelemben. A brit szakértők ezért arra hívták fel a tápanyag-megszállottak figyelmét, hogy szuperkaja valójában nem létezik.

"A szuperkaja nem egy tudományos meghatározás" - idézi a Times Online Bridget Aisbittet, a British Nutrition Foundation (Brit Élelmezési Alapítvány) táplálkozási szakértőjét. "Egyetlen étel sem válik szuperré, ha nem egy egészséges, változatos és kiegyensúlyozott diéta részeként használjuk."

A szakember szerint az csak egy mítosz, hogy a vannak spéci kaják, amelyek javítják az agy működését, vagy energiával töltenek fel. Ha eszel egy almát, egy narancsot, vagy egy kevés áfonyát - ezek épp annyira hasznosak a szervezeted számára.

A funkcionális élelmiszer definíciója

Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően, a szervezetben egy vagy több cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet és/vagy a betegségek kockázatának csökkenése érhető el. Funkcionális élelmiszer kizárólag élelmiszer formájában kínálható, nem, mint tabletta vagy kapszula. A szokásos táplálkozási magatartás integrális részét képezze, és hatását már a szokásos fogyasztási mennyiségnél fejtse ki. A funkcionális termékek tehát olyan többletértékkel rendelkező mindennapi élelmiszerek, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az egészségre, valamint a fogyasztók pszichikai állapotára.
Forrás: Marketingtanacs.hu



Ezzel több, a cikkben megszólaló szakértő is egyetért. Catherine Collins a dél londoni St George's Kórház vezető dietetikusa szerint az a felhajtás, amit a szuperkaják körül csinálnak, "értelmetlen" és " káros". Még akkor is, ha egy étel tápanyagokban gazdag, nem szükségszerű, hogy többet együnk belőle: "Túl sokat fogyasztani a különleges ételekből, táplálékokból, nem egészséges dolog" - állítja. "Kár túlterhelni a szervezetet speciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a felesleg úgyis távozik a vizelettel. Más tápanyagok viszont, amelyek nem választódnak ki ilyen könnyen, mérgezőek is lehetnek."

A Times Online egyik szakértője szerint még az is kétséges, hogy egyes szuperkaják hasznosak-e egyáltalán. Az Australian Consumers' Association (Ausztrál Vásárlói Tanács) munkatársa úgy nyilatkozott, hogy vannak olyan divatos ételek, amelyeket megvásárolni kidobott pénznek számít; a búzafűlét említi példaként.

"Ez az élénk zöld koktél tartalmazhat 70% klorofilt - mondja - de túlzás lenne azt hinni, hogy meggyógyítja az elmeszesedett szöveteket, vagy megtisztítja a májat. 30 g spenót, brokkoli vagy saláta több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint egy adag búzafűlé."

Összegezve: a brit szakértők úgy vélik, az hasznos lehet, hogy a szuperkaja mítosza arra bátorítja az embereket, hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyenek, de a lényeg a minél változatosabban összeállított étrend.