A franciák sem akarnak anorexiás modelleket

Vágólapra másolva!
A franciák is - több európai országhoz hasonlóan - rendeletet hoztak a betegesen sovány modellek ellen: a jövőben nem léphet olyan lány a kifutóra, aki "anorexia-gyanús", emellett kampányokkal kívánják felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, és a túlzott soványság veszélyeire.
Vágólapra másolva!

A francia divatházak vezetői, a reklámszakemberek, a média képviselői és az egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot tegnap aláírták azt a megállapodást, mely szerint nem lehet olyan modelleket alkalmazni a divatbemutatókon és hirdetésekben, akik túlságosan soványak. Az egyik legmeghatározóbb divatiparággal rendelkező országban így kívánnak harcolni az étkezési zavarok terjedése ellen.

A franciák nem hoztak szigorú szabályokat, de abban a szakemberek egyetértettek, hogy közös fellépésre van szükség az anorexia terjedése ellen.

A divatvilág jeles személyiségei "elkötelezték magukat amellett, hogy népszerűsítik az egészséges életmódot és testképet", és "visszautasítják az olyan reklámokat, melyekben extrém soványságú modellekkel hirdetnek egy-egy terméket".

A francia egészségügyi miniszter 2007 januárjában kezdeményezte a megállapodás aláírását, miután 2006-ban két modell is meghalt az állandó fogyókúrázás és az alultápláltság miatt.

Európában Spanyolország volt az első, amely rendelteket hozott a túl sovány modellek ellen - sőt, több spanyol divatcég is úgy határozott, hogy lecseréli a kirakataiban álló próbababákat átlagos méretűekre -, meghatározták, hogy 18-as BMI alatt (ez 175 centis magasságnál 56 kilós testsúlyt jelent) nem lehet modelleket alkalmazni. Olaszországban és Angliában a modellmunkát kereső lányoknak igazolniuk kell, hogy nem szenvednek étkezési zavarokban, illetve, hogy ezeket a zavaraikat szakemberek kezelik.