Tejszínes epres-almás pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

17 dkg vaj, 30 dkg búzaliszt, 4 db savanykás alma, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 2.5 dl tejszín, 20 dkg barnacukor, 3 db tojás, 2 teáskanál sütőpor, 30 dkg eper, csipetnyi só

Elkészítése:

Tegyük a vajat és a tejszínt egy lábasba, majd forraljuk fel. Keverjük el benne a cukrot, majd ha kissé kihűlt, üssük bele a tojásokat. Habverővel pár percig keverjük, majd szórjuk bele a citrom lereszelt héját, és ízesítsük csipetnyi sóval, végül adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Keverjük addig, míg sima nem lesz.

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé, metsszük ki a magházát, és szeleteljük cikkekre. Locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd öntsük a tésztához. Adjuk hozzá a megmosott és félbevágott eperszemeket, majd óvatosan keverjük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük a masszát egy közepes méretű vajjal kikent, és liszttel meghintett tepsibe. Egyengessük el simára a tetejét, majd szórjuk meg egy-két evőkanálnyi barnacukorral.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.

Ha elkészült még langyosan vágjuk kockákra és szórjuk meg porcukorral.