A divat mondja meg!

Vágólapra másolva!
Moschino, Missoni, Cavalli, Patrizia Pepe, Ferré - ezekkel a nevekkel sokszor találkozunk a női magazinok lapjain egy-egy kihívó kreáció fotója fölé biggyesztve, de hogy milyen divatházakat rejtenek, milyen irányvonalat képviselnek, vagy ki áll az extravagáns kollekciók mögött, ez legtöbb esetben ködös. A május 24-25-i hétvégén a Műcsarnok fogadja be az első olyan magyarországi divateseményt, amely a nemzetközi divatvilág eddig nem túl ismert top márkáit a magyar nagyközönség elé viszi.
Vágólapra másolva!

Boglyasra tupírozott kóctömeg és ívesen görbedő vállak? Tüllanorák és hordhatatlan szoknyák? Nem olyan elrugaszkodott gondolat a divatot, mint az egyik legfiatalabb képzőművészeti formát elképzelni - főleg, amikor a kifutókon vonuló extrém haute couture kreálmányokat nézzük, amelyeknek olykor jóval több közük van a képzelethez és a művészi szabadsághoz, mint a praktikumhoz. A divat épp úgy határterülete a képzőművészetnek, mint a fotó vagy a formatervezés: megvannak a saját belső - bár gyakran változó - önkényes elvei és esztétikai normái. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok közismerten új utakat kereső igazgatója szerint múzeuma két hasonló rendezvény befogadásával már nyitott a design, illetve az antik műtárgyak világa felé; most a divattal szeretnék tágítani a bemutatott kortárs képzőművészeti palettát.

A május 24-vel kezdődő hétvégén azonban a divatnak nem az az extrém iránya kap főszerepet, amely a leginkább közelít a művészethez. A már-már "ruhaszobrászat"-nak ható haute couture helyett a magyar közönség a nemzetközi divatcégek jóval praktikusabb, hordhatóbb pret-a-porter kollekcióit ismerheti meg.

"Mi nem nagyon ismerjük ezt a felpörgött divatkultúrát" - mondja Czeizel Judit, aki nyolc éve tervez Milánóban a legnagyobb olasz divatházaknak. "Kint szólhat a divat a művészetről, megvannak az alapok: a nők ismerik a tervezőket, és figyelik a trendeket, de nálunk még az az első lépés, hogy olyan ruhákat mutassunk, amelyeket el tudunk magunkon képzelni, és amelyekből ötleteket meríthetünk."

A Nation & Fashion a tervek szerint minden évben más nemzet divatkultúráját mutatná be: első alkalommal, 2008-ban a legnagyobb diktátorok, az olaszok mutatkoznak be, következő évben pedig a szervezők a francia luxusbrandeket tervezik meghívni a show-ra.

A kétnapos monstre show színvonalas bemutatkozás lesz, amely minden részében a külföldi divatbemutatókhoz igazodik majd: például a modellek és a díszletek az eredeti olasz divatbemutatókra megálmodott stílust, designt, zenét, sminket és frizurát fogják visszaadni; így azt látjuk majd, amit Milánóban is láthattunk volna. A 30 modellen 15 sminkes és 5 fodrász dolgozik majd, hogy minél gyorsabban menjenek az átállások; a szünetekben pedig az óriáskivetítőkön werkfilmeket és más kollekciók bemutatóit láthatjuk. A 35 méter hosszú kifutó a Műcsarnok bejáratától kezdve három termen húzódik majd végig az apszisig. Egy divatház körülbelül 150 darabot mutat be kollekciójából, 45 kifutás alatt.

Cavallitól Gianfranco Ferréig

Két nap alatt nyolc brand kollekciója vonul végig a kifutón: május 24-én láthatjuk a Patrizia Pepe, a Moschino, az M Missoni és a Just Cavalli bemutatóját, 25-én pedig a Guess by Marciano, a John Richmond, a Dsquared és a Ferré mutatkozik be.

A Nation & Fashion célja nem az, hogy a divatbemutatók láttán rohanjunk megvásárolni a tetszetős ruhadarabokat - borsos áruk miatt ezek csak úgyis nagyon szűkre szabott vevőkörre számíthatnak -, hanem hogy legyen rálátásunk a divatvilág nemzetközi történéseire, és hogy lassan Budapestet is bekapcsolja a divat nemzetközi vérkeringésébe.

Fontos misszió az is, hogy a nagyközönség figyelmét is ráirányítsa a divat világára. Eddig a nagy külföldi divatházak csak szűk körű, exkluzív V.I.P.-bemutatókon képviseltették magukat. A Nation & Fashion flexibilis jegyáraival, illetve szabad -meghívóhoz nem kötött - bejárással a divat iránt érdeklődő nagyközönséget szeretné bátorítani, hogy nézzen bele a délután négytől folyamatosan futó divatbemutatók valamelyikébe.

Nation & Fashion divathétvége - 2008. május 24-25. 16.00 - 22.00; Műcsarnok (XIV., Hősök tere) Jegyár: 2500 Ft (napijegy); 1500 Ft (az utolsó két bemutatóra szóló belépő, 18.30 után); 4000 Ft (mindkét napra)