Vágólapra másolva!
Egy, a fizika törvényeinek - legalább is látszatra - fittyet hányó kreáció tűnt fel idén tavasszal a kifutókon: a fordított sarkú körömcipő, a "talpsarkú". Ám a divatban ritkán van új a nap alatt - ezt a megdöbbentő lábbelit is már egyszer kitalálták: az 1960-as évek végén, Magyarországon is hordták már, ahogy az a Budapest Retró című filmben tetten érhető. Ennek apropóján összeszedtünk néhány, szívünknek kedves, vagy éppen rémisztő divattöténeti újrázót: a cicanadrágtól, a platform cipőn át, MC Hammer buggyos gatyájáig.
Vágólapra másolva!

Egy szakember szerint a divatban éppen az a szép, hogy önmagából merítkezik, ám a régi anyagokat és formákat újraértelmezve mégis képes újra és újra megújulni. Ebből nekünk, hétköznapi "nem-szakemberekenek" az a tanulság, hogy soha, semmit nem szabad kidobni, amit divatjamúltnak hiszünk. Sokkal inkább molylepke-biztosan be kell csomagolni, a pince/padlás/beépített-szekrény mélyére kell rejteni a megúntruhák pakkját, hogy aztán 4-5 évente elővehessük, és örömmel konstatálhassuk: a házi-turkálónkból nulla forintért lehetünk trendik.

Egy elfelejtett ismerős - a "talpsarkú"

Forrás: [origo]

Marc Jacobs forradalmi sarokmegoldása, a 2008-as tavasz/nyári kollekcióban...



http://www.youtube.com/v/qw1QnPcg==Q&hl=en

... és Papp Gábor Zsigmod dokumentumfilm-összeállításában, 40 évvel ezelőtt ugyanez a sarok

Balerinacipő

Lapos talpú, mély kivágású cipő, fűzővel a bokához rögzítve, vagy anélkül. A nők régebbenfőleg az ötvenes években, rövid vagy vádliig érő, bő szoknyákhoz és szűk nadrágokhoz viselték. Először, és aztán számtalan alkalommal Audrey Hepburn-ön láthattuk a balerinacipő-ceruzanadrág összeállítást a Funny Face című musicalben, a közelmúltban pedig Kate Moss vonult végig a kifutón, csőnadrággal párosítva a kerekorrú, babacipőre emlékezetető topánt. Az iménti példák is jól mutatják: csakis madárcsontú, pillekönnyű lányoknak áll jól ez a kombináció - de balerinát, szerencsére, bármivel viselhetünk.

Forrás: [origo]



Forrás: Szépség Magazin

Óriásnapszemüveg

Még egy visszatérő darab, amit Audrey Hepburn-nek köszönehtünk: ugyanis az az óriási barna-fekete Ray-Ban napszemüveg, amit az 1961-es Álom Luxuskivitelben című filmjében viselt az elegancia és a titokzatoság szinonímájává vált, így sok nő akart egyszeriben magáénak tudni egy, a Wayfarerhez hasonló, szinte az egész arcot takaró műanyag okulát- s ez ma sincs másként. Aki híres és gazdag - vagy annak akar látszani - ilyen gigászi napszemüvegek mögé rejti az arcát - lásd Victoria Beckham, Paris Hilton.

Forrás: [origo]


Forrás: [origo]


Bolero

Ez a derék fölött végződő, szűk kabátka, hosszú ujjal, elöl nyitva, eredetileg a spanyol torrerók, a bikaviadorok kabátja volt, a spanyol népviselet része. A mindennapi női divat is átvette, kisebb változtatásokkal is, például ujj és/vagy gallér nélkül. Divatos volt 1865 táján, 1900 körül, éa az 1930-as évektől vissza-visszatérően, főleg a nyári és az ünnepélyes ruhatár részeként.Úgy tűnik, minta sok értelme nem lenne, de épp ettőla karnyi melegségtől lesz komfortos a napfelkeltét nézni a tenger/Balaton-parton.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]