Füst-ölő technikák

Vágólapra másolva!
Nem feltétlenül az akaraterő hiányát jelzi, ha valaki képtelen leszokni a dohányzásról. Egy szakember szerint ugyanis letenni a cigit legalább olyan nehéz, mint egy mázsás kőtömböt elmozdítani. Persze, ha van egy emelőnk, vagyis valamilyen segédeszközünk, könnyebbé válik a dolog, de azért így is meg kell szenvedni vele. Hatásosak-e leszokást segítő módszerek? Hogyan érdemes leszokni? Mit tegyünk, hogy ne szenvedjünk, ne őrjítsük meg környezetünket, és ne hízzunk el? Füst-ölő körkép, a Dohányfüstmentes Világnap alkalmából.
Vágólapra másolva!

Misi fia titokban szokott rá a cigarettára, a szülők soha nem dohányoztak, így nagy volt a megrökönyödés, amikor a fiú mosásba tett ingében cigarettát találtak. "Eszembe se jutott büntetni, vagy veszekedni, tudtam, hogy úgysem érnék el vele semmit." - meséli a férfi. "De nagyon szerettem volna, ha abbahagyja. Próbáltam érvelni, sőt, még egy autót is kilátásba helyzetem, ha szakít a nikotinnal, de hiába. Az én drága bagós gyermekem akaraterejét semmi sem tudta megacélozni." Misi már kezdte feladni, hogy gyermeke lánc-dohányosi méreteket öltő nikotin-függőségét megszűntesse, amikor feltűnt a színen a Nő. Hatására az akaratgyenge fiúról kiderült, hogy egy önuralom bajnok férfi lakik benne. A szerelem, vagyis az első csók kedvéért letette a cigit és azóta se gyújtott rá.

Hármas addikció

Sajnos azonban csak keveseknek adatik meg, hogy a megfelelő lélektani pillanatban betoppan a nagy szerelem, amelynek a kedvéért leszokás összes nyűgét felvállalják. Mert - aki valaha próbálta, tudja, leszokni pokoli nehéz.

"Ha valaki át akar ugrani egy öt méter magas kerítést, valószínűleg nem fog sikerülni, még ha hatalmas akaraterővel bír, akkor sem. A dohányzással is ez a helyzet, hiszen a nikotinfüggés a legerősebb addikció, erősebb, mint a kokainfüggés" - mondja Urbán Róbert egészségpszichológus.

Ahhoz, hogy a leszokás folyamatát megértsük, jó tudni, hogyan "működik" a cigaretta. Urbán Róbert elmondta, hogy a dohányos ember egyrészt függ magától a szertartástól, másrészt a dohányzáshoz kapcsolódó pszichikai tényezőktől, és végül a nikotintól magától.

"A cigaretta nikotin-tartalma ugyanis növeli a dopamintermelést. Ennek a testben termelődő vegyületnek több funkciója is van, ezek közül a legfontosabb az agyi jutalmazó hatása: akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az élőlényt. De egy idő után más mechanizmus is érvényesül: a dohányosok meg akarják szüntetni azt a kellemetlenséget, amit nikotin-szint csökkenése okoz. Amikor ugyanis ez bekövetkezik, a dohányos idegesebb, ingerlékenyebb, rossz kedvű lesz, amit persze a cigaretta egy csapásra felold. Ráadásul egy sor más inger is asszociálódik - például egy idő után megszokjuk, hogy a kávé mellé kell a cigi - ami erősíti a tanulási folyamatot. Kell tehát a motiváció leszokáshoz, de jó, ha vannak eszközeink, amelyek megkönnyítik a dolgot."

"A leszokást segítő módszerek között vannak viselkedés-terápiás, magatartás-módosítási eszközök, ilyen a pszichológus segítsége, léteznek pharmakológiás eszközök, mint a nikotin tapasz, vagy a rágógumi - ezek hatékonysága tudományosan bizonyított. Vannak olyan kezelések is, amelyek bár jó hatásfokot ígérnek, de ezt semmilyen tudományos adattal, sőt, néha még tudományos magyarázattal sem támasztják alá. De ami a legfontosabb: nem vagyunk egyformák. Ami az egyiknél eredményre vezet, az a másiknál semmiféle hatást nem ér el.

Diszkrét mankó - a tapasz

A legegyszerűbb, és legolcsóbb segítség lehet a nikotin tapasz. Ezek, különböző mennyiségű nikotint tartalmaznak, amely, használata során a bőrön keresztül felszívódik. Ilyenformán csillapítja a megvonási tüneteket, a nikotin utáni sóvárgást, és segít átvészelni az első idegbajos napokat.

Az egyiknek sikerült: Zitának hosszú kínlódás után a tapasz hozta meg sikert. "A barátaim már csak mosolyogtak, amikor bejelentettem, hogy leteszem a cigit, mondván: ez pont 25. próbálkozásom. Viszont nemcsak ők, de magam is meglepődtem, hogy milyen könnyen ment, a második naptól csak akkor jutott eszembe a rágyújtás, ha valaki a közvetlen közelembe dohányzott. Valamivel több, mint 7 hónapja nem gyújtottam rá, és remélem, ez most már így is marad."

A másiknak nem: Melindának egy barátja javasolta, hogy tapasszal próbálkozzon, mondván, hogy neki ugyan nem sikerült leszokni, de segítségére van a 7-8 órás repülőutak alatt. "Nekem sajnos egyáltalán nem jött be. A cigarettát ugyan kevésbé kívántam, de a vágy nem tűnt el teljesen, viszont a tapasz rettenetesen felpörgetett. Igaz, az alatt az egy hét alatt, amíg használtam, nem gyújtottam rá de inkább csak azért, mert, a gyógyszerész többször is felhívta a figyelmemet, hogy komoly rosszullétet okozhat."

Előnyök: diszkrét. Viszonylag olcsó. Könnyű kezelni.
Hátrányok: csak a nikotin éhséget enyhíti, a szertartásos mozdulatsor hiányozni fog.

Klasszikus mankó - a nikotinos rágó

A tapaszhoz hasonlóan ez is egy nikotin tartalmú gyógyszer, amely amellett, hogy a nikotinéhséget segít csillapítani, még a szájat is elfoglalja. A hatóanyag rágás közben, lassan szabadul fel a rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel. A cigarettával szemben a rágó nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot. A tapasz, a rágó, és édestestvére a szopogató tabletta nem kizárólag a dohányzás azonnali abbahagyására javasolt. Jó akkor, ha csak csökkenteni akarjuk a cigaretta mennyiséget.

Az egyiknek sikerült: Tamara eleinte csak attól félt, hogy rossz ízű lesz a nikotinos rágógumi, de végül kiderült: bár nem egy íz bomba, de el lehet viselni. "Én egyébként is rágóval váltottam ki a dohányzást, amikor hosszabb ideig - mondjuk egy értekezleten, vagy moziban - nem gyújthattam rá, így kézenfekvő volt, hogy ezt a módszert választom. Nem állítom, hogy eszembe se jutott a cigaretta, volt néhány nehéz pillanat, de nagyjából másfél hét múlva már nem volt kín megállni. Azt mondjuk nehéz volt megtanulni, hogy a nikotinos rágót nem szabad úgy rágni, mint egy hagyományos darabot, és amikor megfeledkeztem erről, olyan csukási roham jött rám, hogy rosszul lettem tőle. De végül sikerült letennem a cigit."

A másiknak nem: Borinak viszont nem a leszokást, csak a hányingert hozta el a nikotinos rágó, így két nap után le is állt vele. "Igaz, rágyújtani akkor sem tudtam, mert olyan rosszul voltam. Amikor - nagyjából egy hét múlva - kezdett rendbe jönni a gyomrom úgy véltem, hogy most már talán 'mankó nélkül' is menni fog a leszokás, és - láss csodát - néhány nyűgős nap után megszabadultam a bűz rudaktól."

Előnyök: lefoglalja a szájat. Nem feltűnő.
Hátrányok: többen is panaszkodtak a mellékhatásokra, ráadásul az állandó nyártermelés miatt a elhízás miatt még hamarabb megéhezik az ember, és így megnő az elhízás veszélye.