A nagy arctisztító-teszt

Vágólapra másolva!
A hollywoodi dívák, ha arcbőrük szépségének titkairól faggatják őket, legtöbbször az alapos és rendszeres arctisztítást nevezik meg elsődelges fegyverükként - és ezt - bizonyos mértékig - el is hihetjük nekik: ugyanis e napi kétszer tíz perces rituálé nélkül, a több tízezer forintos csodakrémek sem sokat tehetnek értünk. De milyen az ideális arctisztító: nagyanyáink gyógynövényes bioszappanja, a patikában kapható mosakodókrém, a lemosótej, a gél vagy a hab? Éremes-e a drágább mellett dönteni? A választást megkönnyítendő, leteszteltünk 16 terméket a szinte végtelen palettáról.
Vágólapra másolva!

Arctisztításkor a bőrfelszínről eltávolítjuk a szennyeződéseket (porszemcséket, baktériumokat, elhalt hámréteget, izzadságcseppeket, az "út porát"), ám eközben természetesen a bőr saját zsírrétegét is. Részben a víz- és zsírtartalomtól függ a szaruréteg rugalmassága, mosakodáskor a vízben oldható, vízkötő, a szaru rugalmasságát fenntartó anyagokat is elveszítjük, így mindenképpen fontos, hogy utána "visszazsírozzuk" a bőrt.

Az arctisztításhoz - általánosságban - válasszunk olyan készítményeket, amelyek a bőrtípusunknak megfelelőek, nincsenek bennük irritáló vagy túlságosan harsány hatású anyagok, nem szárítják túlzottan a bőrt, de nem is tömítik el a pórusokat. Tisztítókészítmények esetében a pH-semlegesség kevésbé fontos követelmény, mint ápolókrémek esetében, mert az előbbiek a bőrrel csak rövid ideig vannak kapcsolatban - ennek ellenére kerüljük azokat a szappanokat, lemosókat, amelyek túlságosan lúgosak.

Különböző életkorokban más és más a követelmény a tisztítószerekkel szemben. A serdülők fokozott faggyútermelése miatt - és mert esetükben a bőr-pH savas irányba tolódik el - , bátrabban lehet az erősebb arctisztító szereket használni. Az idősebb, érett bőrűek esetében a bőr elvékonyodik, víztartalma, feszessége csökken, ráncosabbá válik, a verejtékelválasztás is mérséklődik, ezért a kor előrehaladtával érdemes zsírosabb, erőteljesebben hidratáló arctisztítókat választani. Ezeknek azonban nem a ránctalanítás az elsődleges célja (hiszen arra ott vannak a krémek), hanem az, hogy előkészítsék a bőrt a krémezésre és megtisztításák azt a szennyeződésektől.

Arctisztítási alapok, lépésről lépésre

Ideális esetben reggel és este kell arcot tisztítani: reggel azért, hogy az éjszakai méregtelenítő és regeneráló folyamatok után az arcunkról "leszedjük" az izzadságot, és a párnáról a bőrre ragadt port, pihéket. A reggeli arctisztítással előkészítjük a bőrt a krémezésre és a sminkelésre is. Az esti arctisztítás során pedig a mindennapos kosztól, portól, szmogtól, ezenkívül a napközben "elhasználódott", elhalt hámsejtektől (ezek fakóvá teszik az arcot) szabadítjuk meg a bőrünket.

Az arctisztítást érdemes egy alapos kézmosással kezdeni, ezután térhetünk rá a tényleges arcápolásra. Akár tejet, akár krémet, esetleg zselés arctisztítókat használunk, mindegyiket érdemes egy rövid arcmasszázzsal összekötni - ezzel ugyanis felpezsdítjük a vérkeringést. Finom, nem durva, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be a krémet az enyhén nedves arcbőrbe, majd öblítsük vagy töröljük le. Az arctisztításhoz soha nem használjunk túl meleg vizet, inkább csak langyosat (ez ugyanis kevésbé szárít); a száraz bőrűek a tej maradékát vattakoronggal, pamaccsal, vagy puha kendővel töröljék le.

Zsírosabb bőrűek, vagy azok, akik ritkán radírozzák az arcukat, egy puha, kicsi kefét is beszerezhetnek a zselés lemosók mellé: ezzel, körkörös mozdulatokkal átmasszírozva az arcot még inkább felfrissíthetik a bőrt. A kefés megoldás előnye, hogy mivel jobban habzik, kevesebb tisztítószer is elegendő, így jobban lehet vele spórolni. Ugyanakkor érdemes arra figyelni, hogy a kefe szálacskái között "megbújhatnak" a baktériumok, ezért magát a kefét is érdemes időnként átmosni.