Szamócachutney

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg szamóca, 5-6 fej vöröshagyma, 2 diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál mustármag, 2 dl vörösbor ecet, 1 maréknyi mazsola, 1 evőkanál curry fűszerkeverék, 30 dkg barnacukor, só, ízlés szerint chili

Elkészítése:
Vágjuk kisebb darabokra az alaposan megmosott szamócaszemeket, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá az egy centis kockákra felvágott vöröshagymát, a vékony csíkokra felmetélt gyömbért, a megmosott mazsolát, a mustármagot és a felkarikázott chili paprikát.

Szórjuk rá a cukrot és a curryt, ízesítsük két-három teáskanálnyi sóval, majd tegyük fel főni. Állandóan kevergetve kis lángon főzzük körülbelül 40 percig, majd öntsük rá az ecetet is.

Forraljuk jól össze, kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, esetleg cukorral.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Töltsük a még forrásban lévő "zöldséglekvárt" tisztára mosott kisméretű befőttes üvegekbe, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre öt percre. Pár perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránk polcaira.

Kínáljuk grill zöldség, sajt, hús és halpecsenyék mellé kiegészítőként, hideg sajtokhoz, szendvicsekhez, tojásételekhez, vagy, ha kifogytunk az ajándékötletekből, szépen becsomagolva remek meglepetés lehet.