Fűszeres őszibarack-lekvár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg őszibarack vagy nektarin, 2 db piros kaliforniai paprika, fél maréknyi mazsola, 2 db alma, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 db chili paprika, 1 db fahéjrúd, 1 evőkanál mustármag, 1 csipetnyi fűszerpaprika, 6-8 szem szegfűszeg, 1 teáskanál só, 20 dkg barnacukor, másfél deci almaecet

Elkészítése:
Mossuk meg jól a barackokat. Vágjuk őket kétfelé, vegyük ki a magjukat, majd aprítsuk egy centis darabokra.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis darabokra felvágott paprikát. Közepes lángon addig süssük, míg a paprika pirulni nem kezd.

Tegyük hozzá az egy centis darabokra felvágott vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát. Párolj pár percig, majd öntsük rá az összevágott barackot, és a kis kockákra felvágott almát.

Szórjuk hozzá a cukrot, mazsolát, fűszerezzük fahéjjal, mustármaggal, szegfűszeggel és ízlés szerinti mennyiségű felkarikázott chili paprikával. Sózzuk meg.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Állandóan kevergetve főzzük körülbelül negyven percen keresztül. Ha nem elég szaftos a fűszeres lekvárunk, akkor pár deci vizet önthetünk alá.

Ha elkészült, befejezésképpen öntsük hozzá az almaecetet, főzzük még további öt percig, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe.

Zárjuk le azonnal, és állítsuk fel legalább öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

Fogyasszuk grillezett pecsenyék, rizses ételek, omlettek, vagy akár szendvicsek mellé.