Vágólapra másolva!
Jó dolog a tengerparton, a napágyban tespedni, de még ennél is jobb móka lehet kipróbálni az aktív pihenést: a tollast, a frizbit, a strandröpit, a szörföt vagy a vízisít. A mozgástól felgyűlő boldogsághormonoktól szebb és egészségesebb lehet az ember és még az all inclusive ellátás során felszedett plusz kilókat is lemozoghatja. Azért nem árt egy kicsit felkészülni, mert a parti sportok veszélyeket is rejthetnek. Kockázatok és mellékhatások a medenceparttól a tenger mélyéig.
Vágólapra másolva!

A nyaralás a legtöbb ember fejében óhatatlanul összekapcsolódott a pihenéssel; ez utóbbi mindenkinek mást jelent, de kevesen vannak, akik kibírják két hétig a nyugágyban vagy a törülközőn fekve. A napfény, a kellemes idő mindenkit kimozdít a tespedtségből. A rutinos örökmozgók már otthon felkészülnek, és a fürdőruha mellé a labdát, a tollasütőt, a frizbit vagy akár a futócipőt is bepakolják.

Felkészülni, vigyázz!

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ez nem egyenlő a felkészüléssel. Dr. Sidó Zoltán sportorvos szerint mindenféle mozgást komolyan kell venni, bár természetesen különbség van a versenysport és az úgynevezett szabadidő-sport között. "Ennek ellenére nem szabad lebecsülni a szabadidős sporttevékenységet, hiszen ilyenkor is kitehetjük a szervezetet igazán nagy terhelésnek" - mondja a szakember. "Sőt, annak, aki nincs hozzászokva a rendszeres edzéshez, egyáltalán nem biztos, hogy hobbi sport kisebb megterhelést jelent, mint a profiknak a kemény edzés."

A sportorvos ezért azt tanácsolja, hogy ilyenkor (tehát még a tengerparti "lötyögés" előtt) is alaposan melegítsünk be. "Fel kell készíteni a váz-, izom- és légzőrendszert, a szívet és a keringést, hogy most terhelés következik. Általában 4-5 perces bemelegítésre van szükség, amiben nyújtó-, és lazító gyakorlatokkal, a mozgásprogram végén pedig ugyanennyi levezetés szükséges. Az élő szervezet ugyanis mindig a változást, azon belül pedig a hirtelen változást tolerálja a legnehezebben. Könnyen szakadás, törés, ficam lehet a vége annak, ha azzal a felkiáltással, hogy 'hurrá nyaralunk', kimegyünk a strandra, és ezerrel belevetjük magunkat a strandfociba."

A sportorvos még két általános veszélyre hívja fel a figyelmet: a déli órákban még napozni is kockázatos, nemhogy sportolni. Emellett rossz vége lehet, ha egy komolyabb ebéd, vagy akár pár pohár alkohol után akar egy hivatásos sportolót is megszégyenítő edzésprogramot lenyomni. "Ha valaki ilyesmit csinál, ne csodálkozzon, ha nem csak valamilyen sportsérülést szed össze, de hőgutát kap, vagy ritmuszavar lép fel nála."

Sidó Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy senkit sem szeretne elriasztani az ésszerű sportolástól, az aktív és kellemes kikapcsolódástól.