Pácolt hal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 makréla, 3 hering, 1 egész chili paprika, 3 fej vöröshagyma, 2,5 dl fehér borecet, 2 db csillagánizs, 1 db fahéjrúd, 5 szem szegfűbors, 1 teáskanál bors, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 2 teáskanál mustármag, 2 db babérlevél

Elkészítése:
Először is, jól mossuk meg hideg vízben a halat, hogy az esetleges nyálkáktól ne csúszkáljon a vágódeszkán. Filézéshez a gerince mellett vágjuk be egészen a farkáig, majd ismételjük meg a bemetszést, késsel kövessük a gerinc mellett húzódó szálkákat, hogy jól le tudjuk fejteni a halhúst.

Ezt a műveletet ismételjük meg a hal másik felével is. A két kicsontozott halfiléről vágjuk le az uszonyokat, majd ha szükséges nyúzzuk meg, és ismét öblítsük le hideg vízzel. Egyszerűbb, ha megkérjük a halast, végezze el nekünk ezt a műveletet.

A pácléhez öntsük az ecetet egy fazékba, öntsünk hozzá körülbelül négy deci vizet. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, az összetört fahéjat, a chili paprikát, a csillagánizst, a karikára felszeletelt hagymát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Szórjuk bele a mustármagot, az egész borsot, a szegfűborsot és a babérlevelet. Forraljuk fel az ecetes levet, majd hagyjuk kissé kihűlni. Ha már langyos tegyük bele az falatnyi darabokra felvágott halfilét.

Szedjük az egészet befőttes üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük a hűtőszekrénybe.

Két-három nap elteltével már fogyaszthatjuk is, akár héjában főtt burgonyával vagy kenyérrel, salátával. Hűtőszekrényben tárolva egy hétig tartható el!

A pácolt hal fűszerezését kedvünkre változtathatjuk. Tehetünk bele piros vagy fekete ribizlit, összevágott kaprot, fokhagymát, szegfűszeget, gyömbért, vodkát, gint, kékáfonyát is.