Halburger

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg szálkanélküli halfilé, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 csokor újhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 10-12 db hamburger zsemle, fél fej jégsaláta, 1 fej vöröshagyma, 3 szem paradicsom, só, darált bors

Elkészítése:
Vágjuk kis darabokra a halhúst, vágás közben kezünkkel győződjünk meg róla, hogy valóban szálkamentes. Ha esetlek érezzük a szálkák szúrását, akkor éles késsel vágjuk ki a hal húsából.

Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst egy konyhai gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük összevágott újhagymával, kevés darált borssal, és ízesítsük sóval.

Öntsük rá a tejet, majd kapcsoljuk be a gépet, és aprítsuk össze. Vigyázzunk ne vágjuk túl sokáig, mert akkor túl finomra pépesíti, elég ha az alapanyagok szépen szétzúzódnak.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd vizes kézzel formázzunk a halpépből tenyérnyi pogácsákat. Lapítsuk össze, majd tegyük a serpenyőbe. Közepes lángon mindkét oldalát süssük három-három percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Vágjuk kétfelé a zsemléket, majd a vágásfelületükkel lefelé tegyük egy felhevített száraz serpenyőbe addig, míg kissé meg nem pirulnak.

Tegyünk a megpirított zsemle alsó részére vékony csíkokra összevágott jégsalátát, majd a tetejére a megsütött halpogácsát.

Helyezzünk rá paradicsom- és hagymakarikát, tetejére tegyük vissza a zsemle felső részét, kedvünk szerint megcsorgathatjuk ketchuppal, mustárral vagy majonézzel is.