Élvezetes fogyókúra

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a fogyókúra a nők legkedvesebb hobbija, hiszen kevesen vannak olyanok, akik még életükben nem vágtak bele egy-egy hosszabb-rövidebb diétába, de az önsanyargatás része - kivéve a speciális lelki alkatúaknál - még senkinek sem jött be. Egy amerikai dietetikusok által kifejlesztett, több diétából összegyúrt módszer azt ígéri: a súlycsökkenés, ha nem is azonnali, de legalább tartós lesz, ráadásul komolyabb szenvedés, erőfeszítés nélkül elérhető. A magyar szakember szerint ez tulajdonképpen egy régi módszer, új köntösben: lassan fogyj, tovább érsz!
Vágólapra másolva!

Rendszerint nem szeretjük a testünket: a legtöbb nő képes több pontból álló listát összeállítani azokról a testtájékokról, amelyekkel elégedetlen. Azt viszont már kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a túlsúly szoros összefüggést mutat a fogyókúrára való hajlandóssággal: a túlsúly és az elhízás fellegvárában, az Amerikai Egyesült Államokban közel 10 000 felnőtt férfit és nőt vizsgáltak meg ebből a szempontból. A felmérés során megmérték, illetve rögzítették a résztvevők testtömegét, magasságát, a külsejükkel való elégedettség mértékét és az alkalmazott fogyókúrás módszereket.

A vizsgálat kiderítette, hogy a nagyobb testtömeg indexszel rendelkező férfiak és nők nyitottabba a fogyókúrára, mint azok, akik lényegében elégedettek a külsejükkel. Csakhogy, míg a hölgyek, aszerint is eltérő mértékben voltak fogékonyak a karcsúsító praktikák iránt, hogy a súlyuk optimális volt-e, vagy túlsúlyosnak, esetleg elhízottnak számítottak, addig az uraknál hasonló érzékenységbeli különbség nem volt kimutatható.

A tudósok azt is kiderítették, hogy a nők hajlamosabbak koplalni a fogyás érdekében, a férfiak viszont inkább a konditeremben keresik a karcsú testhez vezető utat, vagyis a fizikai aktivitás fokozását helyezik az előtérbe, esetleg az étrend és a sport kombinációját vetik be, hogy megközelítsék az ideális megjelenést.

Csak lassan, apró lépésekben

A szakemberek szerint a fiúktól kéne ellesni, hogyan lehet egészségesen és tartósan lefogyni, közülük is inkább azoktól, akik kicsit kevesebbet esznek, és kicsit többet mozognak, mint korábban.

Egy másik amerikai kutatás ugyanis ismét alátámasztotta, hogy a gyors fogyást ígérő fogyókúrák után gyakoribb a "terápiás kudarc", vagyis, hogy kamatostul kúsznak vissza a nehezen leadott kilók.

"Ezzel szemben a kevésbé lendületes, apró lépésekben megvalósított karcsúsodás hosszabb távon is könnyen eredményes lehet"- írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tudományos életmódtanácsait tartalmazó hírlevél.

A fogyókúrázó "tempójához" igazított, célzott, folyamatos apró lépésekben végrehajtott, az étrendet és a fizikai aktivitást is magában foglaló testtömegcsökkentő terápiák közül a legújabbat, az ún. Aspire módszert ezért a táplálkozási szakemberek is üdvözölték.

A már említett észak-karolinai kutatás ezt a módszert hasonlította össze a hagyományos kezelési renddel. Az összehasonlítás mértékéül a résztvevők testtömege, derékbősége és testük hasi zsírtömege szolgált. A kutatók négy hónapig figyelték a vizsgálatban rész tvevő közel hatvan, jellemzően ülő életmódot folytató túlsúlyos és elhízott alanyt. A résztvevőket három csoportba sorolták: az egyik volt az apró lépésekben haladó Aspire módszert követő csoport, a második csoportba a hagyományos, elsősorban a résztvevők oktatásán alapuló módszert követő emberek tartoztak, míg a kontrollcsapatba azok, akik a kutatást megelőző életmódjukat folytatták. A csoportok fogyókúrás programját természetesen edzés is kiegészítette.

A vizsgálat a következő eredményekkel zárult: a résztvevők tempójához igazodó, apró lépésekben végrehajtott program (Aspire-csoport) szerint haladó alanyok súlycsökkenése meghatározó mértékben nagyobb volt, mint a másik két csoport tagjaié. Ráadásul az elért eredményeket, a vizsgálatot befejezően három hónap múlva elvégzett kontroll tanúbizonysága szerint, jobban meg is tudták őrizni. Hasonlóan kedvező változás következett be a test zsírtartalmában is.

Villámdiétás tévhitek

Az új módszer egyébként nem is annyira új, hiszen a táplálkozási szakemberek mindig is az óvatosan visszafogott kalóriabevitelre, ezzel párhuzamosan pedig a fokozatosan bevezetett, rendszeres testmozgásra esküdtek.

Kajáry Cecília dietetikus szerint ez nem csak azért kívánatosabb megoldás, mint a divatos villámkúrák, mert tartós testsúlycsökkenést eredményez, de azért is, mert a radikális diéták a szervezetet is erősen megviselik. A szakember szerint ráadásul a divatdiéták gyakran hivatkoznak féligazságokra.

"Az, hogy délig csak gyümölcsöt együnk, hogy beindítsuk a emésztési folyamatot, de a fehérje tiltott, félig igaz csak. Igaz, hogy a gyümölcs a magas rosttartalom miatt szinte bármelyik napszakban hasznos fogyókúrás táplálék, de egy jó minőségű fehérje, mondjuk egy pohár zsírszegény tej, 2-3 naponta legalább ennyire jó reggeli" - mondja a szakember.

A dietetikus szerint a fogyókúrás módszerek közül még a 90 napos szétválasztó diéta közelít legjobban az egészséges, valódi testsúlycsökkenést ígérő módszerekhez.

"De még ennél is jobb, ha nem vagyunk ennyire szigorúak magunkhoz. Egy kis gyümölcsöt vagy valamilyen savanyúságot még akkor is szabad enni, ha ezt a menetrend nem engedélyezi. De még ennél is hasznosabb, ha nem szigorú szabályok szerint felépített, bizonyos tápanyagok kizárásán alapuló fogyókúrát választunk, hanem inkább életmódváltással érjük a kívánt célt".