Céklás palacsinta heringsalátával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A palacsintához: 10 dkg liszt, másfél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 2,5 dl tej, 1 db tojás, 1 nagyobb főtt cékla, 3 ág bazsalikomlevél, 3-4 evőkanál olívaolaj

A salátához: 2 db nagyobb főtt cékla, 10 dkg pácolt ecetes hering, darált bors, 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál mustár

Elkészítése:
A palacsintához öntsük a lisztet egy keverőtálba, szórjuk rá a sütőport és a sót. Üssük hozzá a tojást, tegyük bele a lereszelt céklát és a vékony csíkokra felmetélt bazsalikomlevelet. Adjuk hozzá a tejet, majd habverővel keverjük sima tésztává.

Csorgassunk egy evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd evőkanállal tegyünk egymástól kis távolságokban kétkanálnyi kerek halmokat. Kis lángon süssük két percig, majd lapátkanállal fordítsuk meg, és a másik felét is süssük két percig. Lávaköves grillsütő öntöttvas platniján is elkészíthetjük.

A salátához csorgassuk le a pácolt hering felesleges ecetes levét, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a vékony csíkokra lereszelt vagy felszeletelt főtt céklát, kanalazzuk rá a majonézt és a mustárt.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Daráljunk rá kevés borsot, és ha szükséges, sózzuk meg. Óvatosan keverjük össze, vigyázzunk, hogy a heringek ne törjenek össze.

Tálaljunk a céklás heringsalátából a megsütött palacsintákra, tetejére tehetünk egy-egy szelet pácolt heringet. Friss kaporlevéllel dekoráljuk.

Remek vendégváró fogás, vagy nagy tányérra tálalva, pár levél friss salátával előételként is tálalhatjuk.