Szerelmes olaszok, hűvös magyarok

Vágólapra másolva!
A legtöbben az olaszok, a spanyolok és a franciák közül szerelmesek, míg a "meglátni és megszeretni" érzésben az oroszok viszik a pálmát - derült ki egy átfogó kutatásból. A magyarok hátul kullognak a romantikus listákon: nem hisznek a hosszú távú kapcsolatokban, és egyáltalán nem tartják magukat szerelmes típusnak.
Vágólapra másolva!

Nem nagyon hiszünk a "nagy Ő" magtalálásában, sem a sírig tartó szerelemben, viszont sokunknak fájt már a nagy érzelmek utáni veszteség - derült ki egy nemrég publikált kutatásból, melyet a Consumer Analysis Limited végezett Európa hét országában - franciák, olaszok, spanyolok, németek, britek, oroszok és magyarok válaszoltak a telefonon és személyesen feltett kérdésekre. Itthon 500, 18 és 80 év közötti magyart kérdeztek meg, többek között arról, hogy hányszor voltak már szerelmesek, hisznek-e az örökké tartó kapcsolatokban és mennyire könnyen heverik ki a szakítást.

A tanulmány azt mutatja, hogy az európaiak nagy hányada, egy szempillantás alatt képes szerelembe esni, mégis észrevehető a különbség országok között. Körülbelül a franciáknak, olaszoknak, spanyoloknak, németeknek és magyaroknak a kétharmada vallja, hogy esett már szerelembe első látásra (67%, 63%, 69%, 65%, 57%), az oroszoknál azonban 70% ez az arány. Ezzel szemben az angolok sokkal megfontoltabbak a szívügyeket illetően, csupán 36%-uk állítja, hogy létezik a szerelem első látásra.

Angliában, Németországban, Magyarországon és Oroszországban a fiatalabbak (35 év alatt) sokkal óvatosabban adják oda szívüket, mint 56 év feletti társaik és ebből valószínűsíthető, hogy a gyors szerelembe esés tendenciája lassult az elmúlt években. Ezzel szemben Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a fiatalok sokkal inkább hajlandóak engedni a kísértésnek és első pillantásra szerelembe esni.

Az oroszok szemben más európai országokkal, valószínűsíthetően sokkal hagyománytisztelőbbek az életre szóló partner megtalálásának kérdésében. 45%-uk hisz abban, hogy csak egy "igazi" létezik. Ezzel szemben a spanyolok fele azt állítja, hogy egynél több lelki társ is várhat valakire kint a nagyvilágban.

Markáns különbség figyelhető meg a szerelem múlandóságát tekintve az európai népek között. Magyarországon csak az emberek egyharmada hisz az örökké tartó szerelemben, az olaszok 48% vallja ugyanezt, míg a a többi európai ország majdnem 2/3-a hisz a véget nem érő érzelmekben, sőt, Angliában masszív 82% vallja magát ennyire optimistának (vagy romantikusnak?).

Latin amorózók

Az, hogy az olaszok a legszerelmesebb nemzet, szinte senkit sem lep meg. Vidám, életszerető, pozitív gondolkodású nép, ráadásul bevallottan imádnak szerelmesek lenni: 78%-uk nyilatkozta azt, hogy "most is szerelmes" - ez a kutatásban részt vevő országok közül a legmagasabb arány. Ráadásul ők azok, akik a legbizakodóbbak a szerelemben: bár 77%-uk vallotta be, hogy bánkódott már a kedvese (vagy exkedvese) miatt, ez, európai viszonylatban, a legalacsonyabb szám. Az is kiderült, hogy nem hisznek az örökké tartó szerelemben - mindössze felük vallotta azt, hogy létezik ilyen -; de az "olasz macsó" sztereotípiát is erősítették a válaszok, az itáliai férfiak ugyanis legalább négyszer voltak már életükben szerelmesek.

Soltész Krisztina pszichológus szerint ebben (vagyis az olaszok szerelemhez való pozitív hozzáállásában) nagy szerepe lehet akár az éghajlatnak is, hiszen melegebb, napfényesebb környezetben az ember sokkal inkább enged csábító helyzeteknek. Nem véletlen, hogy nyaranta mindenhol sokkal több a flört, ráhangolódva a környezetére, mindenki lazább, könnyebben nyílnak a szívek.

Hűvös magyarok

A magyar válaszadók jó része nem nagyon hisz a szerelemben: mindössze 63%-uk vallotta azt, hogy "épp most" szerelmes, mindössze egyharmaduk hisz az örökké tartó szerelemben, és életükben átlagosan négyszer voltak már szerelmesek.

A pszichológus szerint az, hogy Magyarországon kevésbé hisznek az emberek a hosszú távú szerelemben és kevésbé bizakodóak a szívügyeket tekintve, általános társadalmi érzés. "Nálunk az élet maga sem egy jó előre kiszámítható, kalkulálható dolog. A bizonytalanságérzet a magyar ember mindennapjaiban is ott van, míg a nyugati népeknél, ahol nagyobb a stabilitás, könnyebb hinni bármiben" - állítja Soltész Krisztina.