Kismamák a mérleg fogságában

Vágólapra másolva!
Egyre több várandós kismama foglalkozik megszállottan a súlyával: nemcsak tornáznak és diétáznak, hanem akár étkezési zavarokat is "kifejlesztenek" magukban annak érdekében, hogy minél kevesebbet hízzanak a terhességük alatt, és a baba születése után minél gyorsabban visszanyerjék karcsú alakjukat. A pregorexia az anya és a gyermek egészségére egyaránt veszélyes, mégis terjedőben van.
Vágólapra másolva!

Ha kinyitunk egy pletykamagazint vagy bármilyen nőknek szóló újságot, elkerülhetetlenül belebotlunk egy-két fogyókúrás receptbe, vagy gyors karcsúságot kínáló diétába. Ezek mellett pedig ott vannak a várandós hírességek fotói: a sztárok már nemcsak a terhesség után néznek ki nagyszerűen - és karcsúan - hanem a kilenc hónap alatt is: sokuknak (például Nicole Kidman Oscar-díjas színésznőnek vagy Nicole Richie tévésztárnak) alig látszódott a pocakja, még a terhességük későbbi szakaszában sem. Ez pedig arra ösztönözheti a nőket - állítja több szakértő -, hogy a babavárás ideje alatt ne az egészségükre, hanem a fogyókúrára koncentráljanak.

Fogyózó kismamák

Gitta nagyon sokáig halogatta a gyerekvállalást - saját bevallása szerint azért, mert "nem akart bálnává hízni".

"Nagyon sokat küzdöttem azért, hogy jó alakom legyen" - kezdi a most hetedik hónapban lévő, 28 éves Gitta, akin csak a jó megfigyelő veszi észre, hogy gyereket vár. "Ráadásul a munkám is olyan, hogy állandóan jól kell kinézni, mert nem tudhatom, mikor talákozom egy ügyféllel. Nagyon odafigyeltem arra, hogy mit eszem, és naponta két órát biztosan mozogtam. Amikor végre vállaltuk a babát, az első pillanattól kezdve tudtam, hogy nem akarok máshogy élni. Lehet, hogy hiúnak gondolnak ezért, de nem akarok elhízni, sem a terhességem alatt, sem pedig azután, hogy megszületett a kisfiam."

Gitta szerint az, hogy "komoly tornázós múltja van", hozzásegíti őt ahhoz, hogy a várandóssága alatt is meg tudja őrizni a vékony alakját: nemcsak úszni jár, de kismamatornára és kismamajógára is; az étrendjéből pedig szinte teljesen száműzte a kenyeret, a zsíros dolgokat és az édességeket.

Pregorexia - egy új étkezési zavar?

Vannak olyan nők, akik - Gittához hasonlóan - először csak óvatosak próbálnak lenni, hogy minél kevesebbet hízzanak a terhesség alatt. Mások azonban teljesen "megszállottá" válhatnak, a korábbi viselkedésük megváltozik, és a babavárás idején szinte kizárólag azzal foglalkoznak, hogy mennyit mutat a mérleg. Az amerikai szakértők pregorexiának (a pregnant 'várandós' és az anorexia szavakból) nevezték el ezt az egyre terjedő étkezési zavart: "vannak olyan nők, akik kifejezetten büszkék arra, hogy hátulról egyáltalán nem látszanak várandósnak, és még a hatodik hónapban is azokat a ruhákat viselik, mint a terhességük előtt".

"Számításaink szerint minden huszadik nő szenved étkezési zavaroktól a terhessége alatt, ám ez az arány valószínűleg a valóságban sokkal magasabb" - állítja John Morgan, az étkezési zavarok szakértője, a londoni St. George's university professzora. "Azért lehet magasabb, mert a kismamák gyakran nem gondolják, hogy étkezési zavaraik vannak. A fogyást, a súllyal való megszállottságot, a gyakori hányást ugyanis az idegességnek, az izgatottságnak és magának a terhességnek tulajdonítják."

Azoknak, akik korábban is valamilyen étkezési zavartól szenvedtek, még nehezebb dolguk van: bár a terhesség ideje alatt a legtöbb tünet (pl. az önhánytatás, a kalóriák figyelése vagy a túlzásba vitt mozgás) csökken, vagy teljesen el is marad, ez még nem jelenti azt, hogy egy étkezési zavarban szenvedő teljesen meggyógyult csak azért, mert babát vár.

"Sőt, a várandós, korábban anorexiától vagy bulimiától szenvedő nők egy része a terhessége alatt is folytatja az addig megszokott életmódját" - állítja Dr. Nadia Micali, brit kutató. "Minden harmadik nő hánytatta magát a terhessége alatt, ugyanennyien szedtek hashajtókat, és még többen folytatták a korábban elkezdett, megerőltető edzésprogramjukat. Sokan a diétázással sem hagytak fel. És ez sajnos nemcsak az első hónapokra igaz: volt olyan, a kutatásban részt vevő nő, aki bevallotta, hogy még a 32. hétben is hánytatta magát."

Megváltozott tudatállapotban

A karcsú celebek és a kisebb méretű, alakot hangsúlyozó kismama-ruhák (melyek távolról sem emlékeztetnek a régi, bő, kényelmes, empire szabású ruhákra vagy éppen a kantáros nadrágokra) csak részokai lehetnek annak, hogy egyre több leendő anyuka foglalkozik a kelleténél többet a súlyával.

Szabó Katalin pszichológus szerint a megváltozott szerep - azaz, az anyaság megélése -, a megváltozott test, a kudarctól való félelem, az izgatottság, a babavárással együtt járó stressz mind kiválthat étkezési zavarokhoz hasonló tüneteket.

"A cél gyakran nem is a fogyás, hanem az élet kontroll alatt tartása, akárcsak az étkezési zavaroktól küzdőknél" - mondja a pszichológus. "A nők egy részénél a terhesség, a szüléstől való félelem, vagy egyáltalán az a tudat, hogy gyerekük lesz, komoly stresszt vált ki. Gyakran attól félnek, hogy nem felelnek meg anyaként, vagy rosszul csinálnak valamit. Ez pedig elvezethet oda, hogy találnak maguknak olyan elfoglaltságot, amely során erősnek és irányítónak érezhetik magukat. Ez pedig az evés."