Megúszni a meghűlést

Vágólapra másolva!
Százas csomag papírzsepkendő, orrcsepp, lázmérő, köhögéscsillapító - az ősz hagyományos kellékei, különösen, ha az ilyen váratlanul szakadt a nyakunkba, mint idén. Pedig ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogy mit eszünk-iszunk, jó eséllyel megúszható, hogy egyik betegségből a másikba essünk, egészen márciusig. Néhány nyavalyaűző tipp és recept, hogy tabletták nélkül, lehetőleg egészségesen vészeljük át a náthaszezont.
Vágólapra másolva!

G, mint grapefruit

A legegyszerűbb persze, ha nem betegszünk meg, a megelőzéshez pedig elsősorban az immunrendszert kell erősíteni, amelyben - ahogy már a gyerekek is fújják - a vitaminok segítenek a legtöbbet.

A vitaminok közül az első számú védőbástya a C-vitamin, hagyományosan ismert fellelési helyei a citrusfélék, elsősorban a citrom és a grapefruit. Előbbivel ízesíthetjük az ásványvizet vagy a teát, de csak a langyosat, mert a vitamin 40 fok felett lebomlik. A grapefruit viszont nem csak a C-vitamin miatt nagy ász: ennek a gyümölcsnek az antioxidáns-tartalma javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét.

Kivonatának néhány cseppje - állítólag - megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát, és segíti a koncentrációt.

Aromaterápiás alkalmazása a kimerültség, a szellemi fáradtság, az emésztési zavarok és a narancsbőr ellen is csodaszer, magkivonata egy sor értékes, természetes antibiotikus anyagot tartalmaz: alkalmazható gombás fertőzések, ekcéma, tyúkszem, rovarcsípés, szemölcs, fogszuvasodás, korpa ellen.

Mindemellett a grapefruit az egyik legnépszerűbb fogyókúrás gyümölcs: 100 g mindössze 36 kalóriát tartalmaz. Legegyszerűbb reggel egyet félbevágni, és kikanalazni. Akinek a natúr változat túl savanyú, tegyen rá barnacukrot vagy mézet. Ki is facsarhatjuk, bár a belső, fehér hártya értékes összetevői lassítják a gyomor-, bél-, tüdő-, mell- és prosztatarák kialakulását.

Recept: annak, aki ennél komplexebb ízélményre vágyik, itt a töltött grapefruit : a gyümölcsöt vágjuk félbe, kanalazzuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel és keverjük össze mézzel, rummal, és málnával. Az egészet rakjuk vissza a megmosott héjba, öntsük le vanília pudinggal, szórjuk meg mandulával, hűtsük le, és nassoljuk el.

K, mint káposzta

Maradva még egy kicsit a jó öreg aszkorbinsavnál, nyilván sokan tudják, hogy a főleg tengerészeket tizedelő skorbut megelőzésére vitt magával James Cook kapitány 1768-ban a több évre tervezett expedíciós útjára annyi savanyú káposztát, hogy az úton végig kitartson. Igaz, ez a gyógymód még csak a megfigyelésen és nem a tudományon alapult. Azóta viszont már tudjuk, hogy a tengerészek rémét valóban elűzi a savanyított káposzta, ami a nátha ellen is hatékonyan alkalmazható.

Recept: 30 dkg savanyú káposztát kutyuljuk össze két evőkanál tejföllel és 1 kiskanál reszelt tormával. Borsozzuk meg, ízesítsük füstölt hallal, kaporral. De a káposztát keverhetjük kevés növényi olajjal, néhány deka felkockázott feta sajttal, és egy felkockázott körtével is.

S, mint sütőtök

Az immunrendszer másik őre az A-vitamin. Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek a máj, vese, szív, stb. a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök, kivéve a paradicsomot.

Ha az A-vitamint csak így vesszük magunkhoz, nem adagolhatjuk túl, csak akkor veszélyes, ha tabletta formájában vesszük be. A természetes béta-karotin ugyanis nem káros az egészségre, és a felesleg a vizelettel együtt kimosódik a szervezetből.

Recept: segítsünk az immunrendszerünknek tökös ételekkel, például sütőtök-krémlevessel.

T, mint tojás

A szervezet E-vitamin-szintje is nagymértékben befolyásolja az immunsejtek válaszkészségét. Ez a vitamin különösen az idősebb korban fontos, ám aki nem tagadja meg magától az később lesz öreg: ez a vitamin ugyanis késleltetheti az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Mivel az E-vitamin általában a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért a fogyókúrázók különösen figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű vitamin-bevitelre. E-vitamint az olajos magvakban, a levélzöldségekben, a tojásban, és a tejben találunk.

Recept: számtalan variációban elkészíthető, ezért nem válik unalmassá, ha reggelire, ebédre vagy vacsorára, hetente háromszor, valamilyen formában tojást készítünk.