Második feleségek klubja

Vágólapra másolva!
Anyai bíztatásra pimaszkodó gyerekek, meghiúsított programok, hosszú és kínos telefonbeszélgetések - néhány módszer, amivel egy ex-partner meg tudja nehezíteni az utódja életét. Miért gonoszkodnak az exek, ha már nincs sok közük a volt férjhez? Hogyan viselkedjünk, ha mi kerültünk a második feleség szerepébe? Mit tegyünk az elsárkányosodás ellen, ha mi kerülünk az ex pozíciójába?
Vágólapra másolva!

Judit "gaz csábítóként" került a második feleség szerepébe. "Mentségemre legyen mondva, a pasas azt hazudta, hogy már rég nem él együtt a nejével, aki egy hárpia, és mindenéből kiforgatja. Később kiderült, hogy ennek a fele sem igaz. De a nőből a szakítás és a válás tényleg kihozta a legrosszabbat."

Judit kapott mocskolódó levelet, zaklatták a munkahelyén, és használt pelenkával kenték össze a kocsija kilincsét, meg a szélvédőjét. "De a legrosszabb az volt, hogy szinte óránként hívta a páromat, amíg együtt voltunk, amitől persze ő felhúzta magát, így nekem szinte kizárólag egy feszült, harapós férj jutott. Egy év után el akartam menekülni, de a férjem addig könyörgött, amíg maradtam. Cserébe ő is a sarkára állt, így szépen lassan megritkultak a telefonok és az sms-ek, és majdnem két év után elkezdhettük a saját, ex-mentes életünk felépítését."

Harc a hisztérikus elmebeteggel

A második feleségek tapasztalata szerint egyébként az ilyen kellemetlenségek nem tartanak örökké. A brit Második Feleségek Klubjának tagjai közül ugyan többen arra panaszkodtak, hogy egyenesen belebetegedtek a lelki terrorba, de a tagok több, mint 60 százaléka arról számolt be, hogy ez a fajta feszültség kiegyenlítődik a kapcsolat első három évében. A Times Online cikke ezt a közösséget, a British Second Wives Clubot is bemutatja - melyben a hasonló sorsú nők a világháló segítségével támogatják egymást. A klub alapítója, Linda Mellor szerint a tagok leginkább migrénre, IBS-re (irritábilis bél szindróma), súlyveszteségre, krónikus fáradtságra, depresszióra és alvászavarokra panaszkodnak, amelyet egyértelmű összefüggésbe hoznak az első nej, a "hisztérikus elmebeteg" akcióival. Ezek egy része - sajnos - a gyerekekkel függ össze, azzal, hogy az édesanya "rossz sajtóvisszhangot" kelt apu új párjáról, de nem ez az egyetlen eszköz.

"Az ex-nejek, és a második feleségek közti nehéz kapcsolat adódhat befejezetlen érzelmi ügyekből, pénzügyi nehézségekből, és olyan problémákból, amelyeknek nincs köze a közös gyerekhez. Nincs értelme ezek miatt a férjet okolni, úgyhogy a másikat, a 'hisztérikus elmebeteget' hibáztatjuk, aki minden öt percben telefonál" - áll cikkben, amely szerint a "hisztérikus elmebeteg" kifejezést a második feleségek sokat használják.

A második szerint a férfi nem hibás

A cikk változatos módszereket említ, amivel ez elsők képesek már-már ellehetetleníteni az új partner életét. "Egy nő azt mesélte, hogy a partnere ex-felesége küldött egy körlevelet a barátainak és családjának, amiben azt állította, hogy a második feleség új babáját nem a férje nemzette. Egy másik alkalommal az ex azzal vádolta a második feleséget, hogy az egy temetési koszorút küldött neki." De még az ilyen szélsőséges esetekben sem tartották felelősnek a férjet, inkább úgy gondolták, hogy az ex-feleség szellemileg beteg, és a bosszú hajtja őt.

Pedig Csábi Orsolya pszichológus szerint az ilyen elmérgesedett helyzetekben a férfi vastagon benne van. "Az exek kapcsolatmeghiúsító akcióit általában olyan nőknél tapasztaltam, akik lélekben még nem szakadtak el a párjuktól. A lezáratlan kapcsolatokban, pontosabban a tisztázatlan kereteken alapuló kapcsolati formákban folyamatosan áramlanak az érzelmi energiák, amelyeket főleg a 'jobban ragaszkodó fél' táplál. Ha ez pozitív, akkor egy darabig táplálja ezzel a valójában már régen nem létező kapcsolati formát, így fenntartva annak az illúzióját, hogy tartozik még valakihez. Vagy a pozitív élmények fenntartása érdekében, esetleg azért, hogy fájdalmat csillapítson ezen keresztül, vagy, hogy önigazolásokat találjon arra, hogy nem ő a hibás a kapcsolat felbomlásáért; olykor azért, hogy a közös gyermekeket védje ezen keresztül, de még számos, egymással párhuzamosan létező indok miatt is."

Tisztázatlan viszonyok

Csakhogy ezek az érzések könnyen a visszájukra fordulhatnak, ha nem kapnak visszacsatolást. Ilyenkor átcsapnak negatív indulatokba, amelyek irányulhatnak akár a másik fél, akár az új partner felé. Ez valójában önvédelmi mechanizmus, amelyben az elhagyott fél védeni próbálja önmagát mind a csalódással szembeni fájdalomtól, mind az önértékelési zavaroktól. Csábi Orsolya szerint tehát a dolog kulcspontja az exek közötti tisztázatlan viszonyulás, vagy a tisztázás során elszenvedett kudarcok, ami nem teszi lehetővé, hogy a kapcsolat a két fél között új formát öltsön, és hogy ebben egy másfajta érzelmi viszonyulás jelenhessen meg. Pedig ez fontos lenne, mondjuk azért, hogy a gyerekeket közösen nevelhessék.

Forrás: [origo]


Azért, hogy egy ilyen korrekt kapcsolat alakulhasson ki, mindkét fél felelős. "Ugyanakkor, ez legtöbbször nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem valósul meg. Ezért szinte mindig a férfi is felelős. Vagy azzal követi el a hibát, hogy nem vállalja fel a döntését, az érzéseit, nem vállal felelősséget, és kitér a kapcsolat tisztázása alól; vagy azzal, hogy nem húzza meg alaposan a határokat, és valamilyen formában visszacsatolja az exfeleség pozitív érzelmeit, ezzel táplálva a másik illúzióit, és elodázva a saját veszteségélményét és fájdalom-megélését is. Ebből aztán még több félreértés, tisztázatlan és bizonytalan helyzet alakul ki, amelyben az érzések sokkal könnyebben elszabadulnak, és olyan irányt vehetnek, amelyek hasonlítanak egy fékezhetetlen kiáradó folyóhoz. Előbb-utóbb ez kontrollálatlan érzelmi kitörésekhez, és kontrollálhatatlan szituációkhoz vezethet."

"Én csak a rossz nő lehettem"

Patrícia is átélt ilyen érzelmi kitöréseket, nemcsak az exfeleség, de a férfi részéről is, sőt egy idő után a gyerekek is beszálltak - igaz, nem önként - a csatába. "Bármit tettem, bárhogy próbáltam alkalmazkodni, én csak egy rossz nő maradtam. Amíg csak az elődöm hangoztatta ezt, javarészt a páromnak, nem érdekelt. De amikor az örökölt gyerekek is azzal jöttek, hogy hagyjam őket békén, hiszen én vettem el anyutól aput, kiborultam. Nekem ugyanis összesen annyi volt a bűnöm, hogy egy elvált emberbe szerettem bele. Nem csak elfogadtam, de szerettem is a gyerekeit, pont ezért akartam kivonulni a csatamezőről, de nem lehetett. Az exnej még az addig utált anyóssal is összefogott, hogy engem befeketítsen. Felváltva hívogattak, hogy a fejemre olvassák, hogy csak kihasználni akarom a pasast, hogy a gyerekeket ajándékokkal édesgetem magamhoz - pedig soha nem tettem ilyet -, hogy soha nem leszek olyan szép, okos, rátermett, mint az első feleség. Feladtam. Még a legnagyobb szerelem sem ér meg ennyi stresszt" - meséli.