Őszi mélabúfelejtő

Vágólapra másolva!
A stressz, a gondok, a mindennapi taposómalom nyakon öntve az ősszel oly gyakori hűvös, esős, napsütéses órákban szegény időjárással - nem csoda, ha ilyentájt még a legerősebbeken is erőt vesz a csüggedés. Mit tehetünk ez ellen? Mélabúfelejtő, depressziómegelőző tanácsok következnek.
Vágólapra másolva!

Zsolt szerint nincs annál rosszabb, mint amikor beköszönt az ősz, egyre sötétebb van reggel, amikor kelni kell, és még az időjárás is "taknyos és szürke".

"Ilyenkor én is olyan leszek, mint Füles a Micimackóból - csak sóhajtozom, és semmihez sincs kedvem. Ébredés után egyre nehezebben szedem össze magam, dolgozni is utálok, este csak nézek ki a fejemből, és még a vacsorát is nyögve nyelem. A legszörnyűbb az, hogy nem tudok tenni ez ellen semmit, hiába próbálnak kiruccanásra csábítani a barátaim, mondvacsinált okokkal lepattintom őket."

Nem Zsolt az egyedüli, aki ilyenkor ősszel "belemerül a köldöknézegetésbe". Az általunk megkérdezett emberek közül sokan szenvednek ehhez hasonló tünetektől.

Szabina például amint beköszönt a rossz idő, "bebújik egy sötét sarokba", és ki se jön onnan tavaszig.

"November közepén van a születésnapom, még azt sem ünneplem évek óta. Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de igazi mizantróp leszek ilyenkor, még a legjobb barátnőmet is igyekszem lerázni."

Szabina szerint a dolgon még az sem változtat, ha magára parancsol és mozogni kezd, például lejár a tornaterembe, "mert még a boldogsághormonok is lusták ilyenkor".

A depressziószerű állapot tehát egyeseknél évszakfüggő, de egy angol cikk szerint nem csak ez befolyásolhatja.

"Az anyagi kínlódás a legújabb aggodalma annak a nemzedéknek, amelyiket már amúgy is agyonnyom a stressz. Szaporodó válások, hosszabbodó munkaidő, kapcsolati problémák, a pihenés hiánya, és egyre több a rosszkedvű ember. Ötből egy embernek mentális problémája van az élete bizonyos szakaszában" - kezdi a cikkíró. "De honnan tudjuk, hogy csak rossz a kedvünk, vagy már elmerülünk a klinikai depresszió mocsarában?" - teszi fel a kérdést.

Paul Farmer, a brit Mind - egy mentális egészségért küzdő jótékonysági szervezet - elnöke szerint, ha a rosszkedv több hete tart, akkor az már mérsékelt depresszió - ez esetben tanácsadásra, életmód és étrend változtatásra van szükség. Ha ez sem segít, jöhet a krónikus depresszió gyógyszeres kezelése.

A szerző ezenfelül is ad néhány jó tanácsot, amitől sokkal jobb lehet a közérzetünk, legyőzhetjük ezt a depressziószerű állapotot. Ezek közül van, ami erősen időjárásfüggő, de szerencsére - a meteorológusok szerint - még ezt is lesz időnk kipróbálni.