Szagot fogtunk az illatvadászaton

Vágólapra másolva!
Előfordul, hogy azt érezzük: kell egy új illat. Vagy azért, mert meguntuk a régit, vagy azért, mert kivonták a kedvenc márkánkat a forgalomból, vagy azért, mert egy korszakváltás kellős közepén nem csak a hajunk színét, de a "második bőrét" is szeretnénk lecserélni. Kell tehát egy jó parfüm - de honnan, hogyan? Eligazítanak-e a kategóriák? Segítenek-e az eladók? Nyomozás a tökéletes illat után.
Vágólapra másolva!

Hogyan választ egy nő parfümöt? Még inkább: hogyan találhatja meg a számára ideális illatot? Egy - forgalomból kivont - friss, fás illat utódját próbáltuk megkeresni. Tesztalanyunk azzal a konkrét elhatározással indult útnak, hogy az ehhez leginkább hasonló, vagy még inkább a hozzá legjobban illő illat után indít nyomozást.

Választék van, szakértelem kevés

Az első állomás egy drogéria, ahol viszonylag komoly választék áll a vevők rendelkezésre az ismertebb - de nem luxuskategóriás - márkákból, baráti áron. A vitrin előtt tébláboló tesztalanyunkat eleinte csak a biztonsági őr figyeli, majd végre előlibben egy eladó, hogy segítsen. A fő kérdése, mivel az eredeti márkát nem ismeri, hogy melyik kategóriába tartozott az illat, ami keres, ezt megtudva mutogat friss, fás variációkat, minden különösebb lelkesedés nélkül, az információkat egyrtelműen a dobozról puskázva. Öt parfüm, öt papírcsíkon, vigyázva, hogy percek múlva is tudjuk melyik-melyik. A szimatolás után kettőnek kellene maradnia, ez itt nem is olyan egyszerű, pláne, hogy szakértő segítség hiányában, az ötből egyik se válik be.

Jegyzet: annak érdemes itt vásárolni, aki pontosan tudja mit akar, mert a legtöbb divatos parfüm valamivel olcsóbban is beszerezhető, mint egy parfümériában. Nehéz illatot választani, nem csak azért, mert az eladók nem feltétlenül értenek hozzá, de a drogéria nem "illat semleges" közeg. A többi áru szaga viszont erősen befolyásolja a szaglásunkat, és nincs semmi - pl. kávé egy üvegben - ami semlegesíthetné azt.

Minden, ami az orrnak ingere

A következő állomás egy nagy bevásárlóközpont, nagy parfümboltja. Befogadhatatlanul nagy választék, nagyon enyhe alapillat terjeng, papírcsíkok konzolban, kávészemek üvegcsében méterenként elhelyezve. Az eladó azonnal ott terem (igaz, éppen akkor nagyon kevesen voltak a boltban), készséges, pontosan tudja, milyen volt a korábban használt illat. Kis töprengés után meg is jegyzi, hogy bár az eredeti parfüm friss, fás kategória, van egy kis virágos beütése is - itt viszont sajnos meg is áll a tudománya. Amiket mutat, még csak nem is emlékeztetnek az eredeti illatra, sőt közülük kettő annyira hasonlít egymásra, hogy a gyakorlatlan orr el is veszti a fonalat. Ennek ellenére, hosszas mérlegelés után, tesztalanyunknak sikerül kiválasztania kettőt - ezeket már bőrpróbának is alá lehet vetni, majd jó húsz perces séta következik, hogy kiteljesedjen a hatás. Az újabb körben - amit inkább már csak a parfümbolt alkalmazottja erőltet - teljesen más jellegű illatok következnek. Hogy ezt minek alapján választotta, rejtély, mert a vásárlóról semmit nem tudott meg, azon kívül persze, hogy az adott pillanatban hogyan volt felöltözve, és mennyit áldozna a parfümre - ezt az egyet ugyanis megkérdezte.

Jegyzet: mivel az eladók szakképzettek, udvariasak, készségesek, van esélyünk arra, hogy megtaláljuk, amit keresünk, de nem árt előtte a reklámokból tájékozódni, hogy legyen valami támpont.

Parfümkuckó, jó tündér

Az aprócska parfümbolt, ahol a nyomozás folytatódik, a belépőben leginkább egy ékszeresdoboz érzetét kelti Az eladó, egy idősebb hölgy, nem egyszerűen udvarias, hanem kedves. Mosolyogva jegyzi meg, hogy tesztalanyunknak nehéz dolga lesz, mert az eredetileg használt illat elég egyedi, valószínűleg azért nem is gyártják már, mert csak kevés nőnek áll jól. Kérdezget, gondolkodik, majd kiválaszt három illatot - mindegyik emlékeztet az igazira, pont egy hajszálra vannak a tökéletestől. Kettőt azért a tesztalanyunk csuklóján is kipróbálunk, miközben várjuk a hatást, mesél:

"A legnehezebb, amikor a férjek jönnek be, hogy kellene a szerelmüknek valami finom parfüm. De azon kívül, hogy a hölgy szép, mosolygós, karcsú, semmit sem tudok meg róla. Hiába kérdezem, hogy milyen arckrémet, testápolót, dezodort használ, nem tudják megmondani. Az sem nagyon tudják leírni, hogy szokott öltözködni, a leggyakoribb válasz, hogy csinosan. Téblábolnak itt szegények, én meg próbálok segíteni, de nem mindig sikerül. Viszont van, amikor nagyon belenyúlunk: a múltkor egy hasonló szituációban a hölgy kedvenc sorozatából és zenéjéből tippeltem, az illető visszajött, hogy megköszönje. Vele volt a felesége is, akit ő barnának mondott, valójában méz-szőke volt és vettek még egyet s mást."

Jegyzet: sajnos nem minden kis parfümboltban dolgozik egy jó tündér, aki szívvel-lélekkel végzi a dolgát, de azért az esetek többségében kedvesek, és szánnak időt a vendégre. Jó terep annak, aki az új illatát keresi, de számítson rá, hogy időigényes feladat, és itt a parfümök általában drágábbak is egy kicsit, mint a nagyobb boltokban.