Angelina Jolie Afganisztánba látogatott

Vágólapra másolva!
Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának különleges jószolgálati nagykövete a múlt héten két napos humanitárius látogatást tett Afganisztánban. A amerikai színésznő utazását egy konferencia is követi majd novemberben.
Vágólapra másolva!

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő, az ENSZ menekültügyi bizottságának jószolgálati nagykövete a múlt héten két napra Afganisztánba utazott, hogy nélkülöző családokat látogasson meg. Az országba ezerszámra térnek vissza a menekültek, hogy szembenézzenek a zsúfoltsággal és a nyomorúságos körülményekkel - ezekre a problémákra próbálta meg Jolie felhívni a világ figyelmét. A színésznő útját a jövő hónapban egy konferencia is követi majd, melyen Jolie is részt vesz.

"A visszatérő családok bátorsággal, rugalmassággal és csendes méltósággal viselik, hogy az egész életüket újjá kell építeniük. Közülünk csak nagyon kevesen tudják elképzelni, milyen viszontagságokon mehettek keresztül. Az emberi szellem legjobbját mutatják" - nyilatkozta a 33 éves színésznő, aki párjával, Brad Pitt színésszel a legtöbbet jótékonykodó hírességek közé tartozik.

Jolie felhívta a figyelmet arra is, hogy az afgán családoknak, a tél közeledtével még több nemzetközi segítségre lesz szükségük.

Az ENSZ jelentése szerint több, mint ötmillió család tért vissza otthonába a tálib rezsim 2001-es bukása óta, azonban további hárommillió afgán még most is száműzetésben él Pakisztánban és Iránban. Jolie korábban már kétszer járt Pakisztánban az afgán menekülteknél.

Jolie - aki hat gyermeket nevel a kedvesével, hármat közülük szegény országokból fogadtak örökbe - 2001 óta az ENSZ jószolgálati nagykövete. Utazásai során meglátogatta többek között Szudánt, Csádot, Libanont, Koszovót, Irakot és Szíriát is.