Apai ösztönök

Vágólapra másolva!
Egy nőnek könnyű anyává válnia, hiszen van kilenc hónapja, amíg a szíve egyszerre dobban a babáéval, ezalatt a hormonok és a pszichológiai változások megteszik a hatásukat. Az leendő apák azonban csak kívülről figyelik az eseményeket, így nekik sok mindennel meg kell birkózniuk, hogy testileg-lelkileg felkészülve álljanak helyt az új szerepben - ám kanadai tudósok szerint a férfiak is kapnak ehhez hormonális támogatást.
Vágólapra másolva!

"Azt hiszem, én akkor váltam igazán apává, amikor először rám mosolygott a lányom" - meséli Ákos. "Addig azonban sok kritikát kaptam, főleg a feleségem szüleitől és a család más tagjaitól, mert nem voltam arra képes, hogy teljes beleéléssel gügyögjek egy pocakkal, hogy elérzékenyülve sóhajtozzak egy kicsi marslakó fölött, vagy hogy órák hosszat társalogjak a táplálkozás különböző fázisairól más szülőkkel. De azzal a mosollyal minden megváltozott, hirtelen megértettem, mit jelent apának lenni."

Ákos szerint nem csak ő volt képtelen arra, hogy az első pillanatoktól átélje, milyen nagyszerű érzés ez.

"Sokat beszélgettem velem egykorúakkal, akik bizalmasan elárulták, hogy ők sem érezték azt a mindent elsöprő apai érzést, amiről a nejük okos könyvei beszéltek. Sokkal inkább azon aggódtak, hogyan fogják eltartani a családot, mi lesz velük, ha valami miatt elveszítik az állásukat, vagy azon, hogy a feleségük már csak a babával van elfoglalva. Csak ők okosabban taktikáztak, és nem tették nyilvánvalóvá mindezt."

Ákos úgy gondolja, ő nem rossz apa, akarta is a gyereket az első pillanattól fogva, és akkor is szerette, amikor még egy kicsit idegennek érezte a szituációt, "de most, hogy a másodikat várjuk, már tényleg érzem a pocakbüszkeséget" - állapítja meg.

Reggeli hányinger a papánál

A Times Online egy cikke szerint a terhesség alatti hormonváltozás okosabbá, gyorsabbá és térben orientáltabbá teszi az anyákat. Ennél is érdekesebbnek tűnik viszont az a felfedezés, miszerint az apák agya is keresztülmegy ilyenkor bizonyos kémiai változásokon.

"Bár az apaság kérdése még messze nem feltérképezett, de az már kiderült, hogy a leendő apák is számos hormonális változáson mennek át, amelyek kirobbanó formába hozzák a gondoskodási ösztöneiket, kedvesebbé, aggódóbbá és a megszállottságig figyelmessé téve őket. És mivel a természet vicces is, ezért jelentkezhet náluk álterhesség vagy szülés utáni depresszió is" - állítja az írás, ami kanadai tudósok vizsgálataira hivatkozva arról ír, hogy az apák 90%-a panaszkodott terhességgel kapcsolatos jelenségekre, mégpedig olyanokra, amelyek a nőknél szoktak jelentkezni: a rossz közérzetre, kívánósságra és súlygyarapodásra.

"A kutatók azt is kimutatták, hogy azoknak a leendő apáknak a vérében, akiknél álterhesség lépett fel, jelentősen megnőtt az ún. prolaktin hormon mennyisége, mely a tejképződésért is felelős - ez készteti az állatokat fészekrakásra."

"Ugyancsak ezen kísérlet során derült ki, hogy a vadító tesztoszteron szintje a leendő apáknál 33%-kal esett vissza. Ez a gyereksírás hatására és a gyermek ellátása közben is csökkent, ami a természetben arra is szolgál, hogy az apa ne versenyezzen a saját gyermekével."

Amikor már a Casanovák is nyugalomra vágynak

Az cikk kapcsán megkérdeztünk néhány anyát és apát, hogyan élték meg a terhesség és a szülés utáni időszakot. Kiderült, hogy - bár nem olyan arányban, ahogy a Times Online által felidézett kutatások állítják, de - nem ismeretlen jelenség, hogy a férfi annyira beleéli magát a rá váró szerepbe, hogy maga is átéli a várandósság minden fázisát, beleértve a szülés utáni nehézségeket.

Máté például elmondta, hogy sokkal nagyobb beleéléssel vásárolt, rendezkedett, válogatott, mint a neje, és amikor a babájuk megszületett, ő volt az, aki minden nyöszörgésre kiugrott az ágyból a kicsihez.

Egy másik kispapa, Gábor pedig azt vette észre magán, hogy a gyerekük születése után az "ösztöneinek engedelmeskedve" rohant haza, mert aggódott, hogy "mi van a csemetével". Igaz, születés utáni depressziót - szerencsére - egyikük sem élt át.

Tari Annamáriai pszichológus szerint viszont azért, hogy ez így alakuljon, a kismamák is sokat tehetnek.

"Nyilván sok függ attól, hogy a leendő apa hány éves" - szögezi le a szakember. "Hiszen az évek során tapasztalható egy érési folyamat, ami miatt 40 körül még a Casanovák közül is többen egyfajta vágyat éreznek arra, hogy legyen utódjuk. Ha ez nem is annyira erős késztetés, mint a nők biológiai órája, de ahhoz nagyon hasonló."

"Ugyanakkor, szerintem, a férfiaknak számottevő hormonális és testi változásokkal nem kell számolniuk, így másképp kell segíteni őket, hogy lelkileg felkészülve érje őket a gyerek születése."

Az apaság számokban:

- átlagosan 32 évesen válnak a férfiak először apává
- a kispapák 31%-a Angliában rugalmas munkaidőben dolgozik, hogy több időt tölthessen gyermekével
- maximum 2 hét az apasági szabadság
- a gyerekek 9%-a nevelkedik szingli apával

Forrás: Sources: ONS, Personnel Today, British Employment Law, Civitas, The Fatherhood Institute