Diós almalekvár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg savanykás alma, 10 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 2 db citrom, 2 db babérlevél, 5 cl konyak vagy whisky, 2 maréknyi dióbél.

Elkészítés:
Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé, vájjuk ki a magházát, a cikkeket vágjuk még három darabba. Forrósítsuk fel a vajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az almacikkeket. Szórjuk rá a cukrot, a durvára összetört diót és tegyük bele a babérlevelet. Mossuk meg jól a citromokat, majd éles késsel vagy burgonya hámozóval vágjuk le a héját úgy, hogy a fehér, kesernyés bőre ne legyen rajta.

A levágott héjat metéljük vékonyra, a citrom húsát facsarjuk ki, és tegyük a lekvárhoz. Fedjük le fedővel, és közepes lángon párszor megkevergetve főzzük negyed órán keresztül. Negyed óra múlva vegyük le róla a fedőt, és forraljuk sűrűsödésig - még legalább öt percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A legvégén öntsük hozzá a konyakot vagy a whiskyt, forraljuk jól össze, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe. Zárjuk le jól a tetejét, és azonnal fordítsuk fejre, és 5 perc múlva már el is rakhatjuk a így tartóssá tett lekvárt.

Palacsintához, süteményekhez, piskótához és a karácsonyi pulykasülthez fogyasszuk. Remek és egyedi karácsonyi ajándék, ha natúr papírba csomagolva adjuk át a szeretteinknek.