Datolyás póréhagymaleves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 szem burgonya, 20 dkg póréhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, 5-6 szem datolya, 1 szelet bacon, só, darált bors, 1 db zöldségleves kocka

Elkészítése:
Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Kis lángon pároljuk addig, míg a hagyma megdinsztelődik.

Tegyük hozzá a meghámozott és kis darabokra felvágott burgonyát és a felkockázott póréhagymát. Pár perces párolás után öntsük fel 6-7 deciliternyi vízzel, majd ízesítsük a leveskockával, sóval és darált borssal. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, utána öntsük hozzá a tejszínt, majd az egészet jól forraljuk össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kézi mixerrel pürésítsük, és utána tegyük a levesbe a kimagozott és apró kockákra felvágott datolyát.

Vágjuk a szalonnát apró kockákra, tegyük egy serpenyőbe, és pirítsuk meg.

Tálaljuk a levest csészékbe vagy leveses tányérba, majd a tetejére kanalazzunk a kisütött szalonnából. Pár karika frissen összevágott póréhagymával dekoráljuk.