A tuti ajándék olcsó és egyedi

Vágólapra másolva!
Kétségbeesett fejtörés és pénzszámolgatás: rendszerint ez előzi meg a vészesen közelítő ünnepet. A következőkben olyan karácsonyi ajándékötletekkel igyekszünk szolgálni, amelyek elkészítéséhez nem szükségeltetik iparművészi kézügyesség és kreativitás, mesterszakácsi vagy- cukrászi szakértelem, mégis e szerepekben tetszeleghet készítőjük a megajándékozottak előtt. És mindemellett olcsó alapanyagokból készülnek, ami szintén nem elhanyagolható szempont.
Vágólapra másolva!

Az alábbi tippek mindegyikét jó eséllyel már mindenki kipróbálta az óvodában vagy az általános iskolában, technikaórán, tehát egyrészt túlzottan bonyolult dolgokra nem kell számítani; másrészt ez azt is lehetővé teszi, hogy a család négy évnél idősebb tagjai is beszálljanak az elkészítésükbe. De nem kenyerünk az ámítás: bár valóban egyszerűen kivitelezhető ajándéktárgyakról van szó, ha nincs kézműves-rutinunk, mielőtt belevágnánk, némi türelemmel nem árt felvértezni magunkat.

Papírmasé - könnyű és formálható
A papírmasé - ami a képrázatos velencei karneváli maszkok alapanyaga is - úgy készül, hogy egyszerű újságpapírt csíkokra szaggatunk (lehetőleg egyenlő nagyságúakra), és a cetliket tapétaragasztóba áztatjuk, akár egész éjszakára. Másnap a kívánt formára (tál, pohár, bögre, lufi ) rétegezzük, és minden réteget bekenünk tapétaragasztóval. Addig rétegelünk, amíg az anyag el nem éri a kívánt vastagságot; utána kiszárítjuk: az vastagságtól függően 1-2 napig is eltarthat, amíg megkeményedik. Akkor levesszük a formáról, sniccerrel eldolgozzuk a szélét, temperával vagy akrillfestékkel lefestjük, végül lelakkozzuk. Könnyű, viszonylag ellenálló anyag lesz belőle.

Lámpabura: A gömblufi alapra felvitt és megszárított papírmasét alul és felül kivágjuk. A felső részbe drótot fűzünk, ennél fogva akasztjuk fel a lámpást.

Só-liszt gyurma - agyag helyett
Só-liszt gyurma sokoldalú anyag, és egyszerűbb beszerezni, kezelni - és a művelet után takarítani - mint az agyagot, de ugyanúgy készíthetünk belőle dísztárgyakat és használati tárgyakat is, például gyertyatartót, képkeretet, hamutartót, asztali tolltartót. Ha kiégetjük folyadéktartóvá válik, s akkor szélesedhet a skála vázával, bögrékkel, csuprokkal.

Recept: mindenki másra esküszik, de itt van egy a kipróbált receptek közül: 20dkg asztali só, 20 dkg finom liszt , 2 ek étolaj, és 125 ml viz; temperával színezhető. Összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, és utána, mintha gyurmával vagy agyaggal dolgoznánk, gyúrjuk, formáljuk ízlés szerint.

Ha kész a mű, érdemes kisütni, hogy később ne büdösödjön meg (a radiátoros szárítás sokáig tarthat, és közel sem biztos, hogy tökéletes eredményt hoz - belül nyers maradhat a kerámia): sütőpapírral bélelt tepsiben, fél órát takarékon, nyitott sütő ajtónál, majd fél órát szintén takarékon, zárt sütőajtónál, aztán fél óránként emelve a sütési időt, kb. 2 és 2 és fél órát süssük - mérettől függően. Ha kihűlt, csónaklakkal érdemes lekenni, mert így erőteljesebb és szebb fényt kapnak a kerámiák, nem málladozik a szélük, víztartóvá válnak, és port is le lehet törölni róla.

Ha maradandót és praktikusat alkotnánk:
házi fűszertartó polc

Falevelek, termések - az ingyen dekoranyag

Ha költséghatékony és egyedi ajándékot szeretnénk, jó, ha egy-két összetevőjéhez ingyen jutunk hozzá. Szerencsére ez nem lehetetlen, ha kalkulálunk azokkal az apróságokkal is, amiket a Természetanya ilyentájt szór a lábunk elé: az első hóig az ezerszínű és formájú falevelek és termések ingyen kínálják magukat az utcákon, a parkokban a városszéli erdőkben. A kiruccanás alkalmával összegyűjtött növényrészeket, miután hazaszállítottuk préseljük le - ehhez is volt szerencsénk óvodában - vagy szárítsuk ki, és pár nap elteltével kiváló dekoranyag válik belőlük.

Felhasználhatjuk például így: veszünk egy olcsó, akár rettenet külsejű határidőnaplót, bekötjük valamilyen szép, egyszínű papírral, aztán az elejére elhelyezünk pár préselt falevelet - absztrakt vagy figuráis módon, az apróbbakkal sormintázva, a nagyobbakat akár önmagukban is elhelyezve - ízlés szerint, majd az egészet újra bevonjuk öntapadós, átlátszó fóliával. Nagyon kell vigyázni, hogy a fóliát pontos méretűre szabjuk, és hogy ne kerüljön alá légbuborék, ezért centiről-centire, konyharuhával simítva kell ragasztgatni.

Vagy így: olcsó képkeretbe - ami, ha nyers lakkozatlan fából van, azt is kidekorálhatjuk, befesthetjük, lelakkozhatjuk - különböző méretű és színű falevelekből, félbevágott vagy felszeletelt termésekből installációt gyártunk.

Fényes és illatos - gyertyák s. k.

Ha az igen széles bolti paletta sem elég győzött meg bennünket, itt az ideje, hogy saját gyertyát öntsünk.

Recept: Gyertya vagy viasz felolvaszt (kanócot tényleg jobb készen venni), lehet tenni bele sztearint (gyógyszertárban kapható), így lassabban ég le.

Előtte már jégkockának való vízet tegyetek a mélyhűtőbe. Aztán jégkocka elő, konyharuhába tekerve, kissé megklopfolni, formába bele (nekünk az IKEA-s műanyag pohár jött be eddig a legjobban), kanócot dettó, rá a forró viaszt. Ahogy a viasz dermed, a jég megolvad, eredmény lyukacsos gyertya. Nagyon jól néz ki. Arra vigyázzatok, hogy nehogy túl apróra törjétek a jeget, mert akkor a viaszban hatalmas lyukak lesznek, és alaktalan lesz a gyertya.

Háziszappan - mint nagyanyáink idején
Szappant önteni nagyon egyszerű. Kézműves boltokban lehet kapni szappantömböt - vagy egyszerűen összegyűjtjük a maradék szappanokat, ám ez esetben érdemes kicsire összetörni, és egy kevés vizet hozzáönteni -, és mikróban vagy forró víz felett felolvasztjuk. A kézműves boltokban vehetünk kiöntőformákat, de a gyerekek homokozó formái is tökéletesek. Színezékkel színezhetjük, illóolajjal illatosíthatjuk is.


A szappanokat saját készítésű díszdobozba is rakhatod

Üvegfestés - Tiffany-lámpa házilag
Kezdőknek talán az a legegyszerűbb, ha az adott felületet teljesen bekenik az üvegfestékkel, egy vastag ecsettel, egyenletesen (vigyázat, könnyen foltosodik), majd ha megszáradt - fontos, különben feljön a festék - ún. kontúrfestékkel szép kis mintákat festeni rá.

A lámpa: a svéd lakberendezési áruházban kapható, teljesen egyszerű, fehér tejüvegből készült, téglatest alakú asztali lámpa kiválóan alkalmas a festésre, ráadásul egyedi és praktikus ajándék készíthető belőle. A kiégetéssel vigyázzunk: hő hatására az üveg megrepedhet! Használjunk olyan festéket, ami nem igényli ezt.