Béka a hasban

Vágólapra másolva!
Egy átlagos szülő háromezerszer füllent a gyerekének, amíg az nyolc éves lesz - állítja egy walesi honlap, saját felmérésére hivatkozva. Az apró hazugságok között a Mikulással kapcsolatos kijelentések viszik a pálmát, de a spenót izomnövelő hatásáról, vagy a túlzott folyadékfogyasztás békanövelő képességéről szóló csúsztatás is előkelő helyen végzett a top 10-ben. Milyen apró csalásokkal traktáljuk az utódainkat, és miért? Nem okozunk ezzel több kárt, mint hasznot? Igazságok a hazugságokról.
Vágólapra másolva!

"A Mikulás csak a jó gyerekekhez jön, és csak akkor, ha alszanak" - ez a két szülői állítás fordul elő leggyakrabban a családokban a szerint a felmérés szerint, amit egy walesi honlap készített. Kiszámolták: egy szülő az első nyolc évben átlagosan 3000 klasszikus füllentéssel traktálja a gyerekét. Ráadásul ezek generációkon keresztül öröklődnek, hiszen a kegyes hazugságok többségét a szülők saját szüleiktől hallották.

Magyarországon ugyan nem készült hasonló kutatás, de valószínűleg nincs olyan gyerek, akit ne akartak volna a szülei átejteni olykor-olykor: akár azért, hogy eltitkoljanak valamilyen fájó dolgot, vagy azért, hogy rávegyék arra, ami az érdekét, egészégét szolgálja, vagy egyszerűen csak azért, hogy varázslatosabbá, szebbé tegyék az életét.

Hazugság és hazugság között azonban óriási különbség van: bizonyos dolgok ugyanis valóban a szép gyerekkort szolgálják, míg a klasszikus füllentések egy része kifejezetten ártalmas is lehet. Megkérdeztünk néhány anyukát és apukát, ők mivel traktálják saját csemetéiket, aztán a gyerekpszichológust, hogy ezeknek mennyire van értelme.

Mikulás, Jézuska és a Nyúl

Az általunk megkérdezettek közül nem volt olyan szülő, aki ne mesélt volna a gyerekének a Mikulásról, a Jézuskáról, vagy a húsvéti nyusziról. A miértre a leggyakoribb válasz, hogy ezt így tanulta a szüleitől, így követeli a hagyomány, de sokak szerint ezek a mesék a gyerekkorhoz tartoznak. Ezért többen igyekeztek varázslatokkal is alátámasztani a legendát: egy apuka arról mesélt, hogy a felettük lakó ablakából félig kilógva, egy seprűvel kopogtatott az ötödik emeleti gyerekszoba ablakán; egy másik papához pedig rendőrt hívtak, amikor saját háztetőjére próbált felmászni, hogy teljes legyen az illúzió.

De a gyerekek se restek, szeretnék próbára tenni az ilyen meséket - több családban készítenek a kiskorúak olyan csapdákat, amelyek felébresztik őket, ha beléjük botlik az éj leple alatt lopakodó Mikulás. Az ötletes télapófogó-szerkezetek nem egy szülőnek okoztak már kisebb-nagyobb sérüléseket.

"Nekem a bokám ficamodott ki, amikor az ajándékokat próbáltam a csizmákba rejteni" - mesélte egy anyuka. "A gyerekeim ugyanis teljesen aláaknázták a szobát: volt ott kifeszített kötélre szerelt csengő, a sötétben szinte észrevétlen sípoló gumijáték, és pont az ablak alá rakott kockavár - amikor véletlenül ledöntöttem kiment a bokám. Majd, amikor némán jajgatva - hiszen a küldetést nesztelenül kell teljesítni - fél lábon ugráltam, ráhágtam egy alattomos Lego csapdára." Az, hogy a gyerekek ilyen formában igyekeznek leleplezni a szülőt, azt bizonyítja, hogy hiszik is, meg nem is a mesét.

Dr. Alpár Zsuzsa gyermekpszichológus szerint inkább azt utóbbi a jellemző: vagyis a srácok nagyon hamar rájönnek, hogy ez nem igaz. "De ezeket én nem tartom hazugságnak, inkább mesének. A mesékre pedig általában a kettős tudat jellemző, vagyis az, hogy igaz is meg nem is. A gyerekek viszont el is akarják hinni a meséket, mert a katarzis ott van a végén, és a nagy izgalom a végén jóra fordul.

A legnépszerűbb walesi szülői csúsztatások:

A Mikulás csak a jó gyerekekhez jön. (84 százalék)
A Mikulás csak az olyan gyerekeket látogatja meg, akik elmennek aludni. (81 százalék)
Ha túl közel ülsz a tévéhez, négyzet alakúak lesznek a szemeid. (60 százalék)
A spenóttól erős leszel. (48 százalék)
Ne bandzsíts, mert úgy marad a szemed. (39 százalék)
Almafa nő a hasadban, ha megeszed az almamagot. (27 százalék)
Ha túl sokat iszol, béka nő a hasadban! (25 százalék)
Ha káromkodsz, elvisz ba rendőr! (20 százalék)



Popeye nyomában

"Edd meg a spenótot, hogy erős legyél!" - nem csak a walesi szülők etetik a főzelék mellett ezzel, az erősen tudománytalan megállapítással a gyereket. A magyar szülők, annak érdekében, hogy a csemete egészségesen táplálkozzon, gyakran hivatkoznak arra is, hogy a sárgarépa segít megtanulni fütyülni.

"Sokkal egyszerűbb azt állítani, hogy erős, szép, és okos lesz, ha megeszi az ebédet, mint elmagyarázni, hogy a spenót vastartalmára szüksége van a fejlődéshez, vagy, hogy a hal-rudacska omega-3 tartalma nélkülözhetetlen a gyerek-szervezetnek" - mondja az egyik anyuka.

Persze a gyerek itt is hamar leleplezi a turpisságot. "Nálunk a fiam, miután becsületesen, az utolsó kanálig megette a spenótot, felpattant az asztal mellől és megpróbálta megemelni a hűtőszekrényt. Persze nem sikerült, amitől szörnyen elkeseredett, egy órán keresztül szavát se lehetett venni" - meséli egy papa, aki azt is bevallja: onnantól fogva igyekezett elkerülni az ilyen vicces csúsztatásokat.

Rosszabb a helyezet, ha azt akarjuk elérni, hogy valamit ne csináljon a gyerek, ezért hazudunk neki. Ilyenkor ugyanis annyira megijeszthetjük őt, ami már káros is lehet.

"Nekem egyszer azt mondták gyerekkoromban, hogy ne egyem meg az almacsutkát, mert az almamag ki fog hajtani a hasamban, és fa lesz belőle. Aztán egyszer véletlenül lenyeltem egy almamagot, és három napig nem aludtam a félelemtől, mert biztos voltam abban, hogy a fa hamarosan akkora lesz, hogy átlyukasztja a hasam" - idézte fel a gyerekkori traumáját egy anyuka.

Alpár Zsuzsa szerint az effajta tukmálás nem feltétlenül hasznos. "Ez az egész nem más, mint szülői rigolya. Azok a gyerekek is egész szépen felnőnek, akiket a szüleik nem etetnek akaratuk ellenére sem spenóttal, sem butaságokkal. Ha pedig ijesztgetik a gyereket - akár azzal, hogy almafa, akár azzal hogy béka nő a hasában, ami teljes nonszensz - akkor a hazugság tényleg ártalmas. Ilyenkor a szülő nem lát tovább az orránál: nem gondol bele, hogy milyen félelmeket, milyen szorongásokat gerjeszt a nevelő szándékú mondatokkal."