Nagy fogások kisböjtben

Vágólapra másolva!
Az advent az ünnepvárás, a készülődés ideje: ilyenkor nem csak a lelkünket vagy a lakásunkat készíthetjük fel az ünnepre, de néhány adventi étellel vagy a karácsonyi fogások kipróbálásával a testünket is. Kisböjti fogások és ünnepi elősütések.
Vágólapra másolva!

Nem csak az egyre morcosabb időjárás, de az adventi időszak is azt jelzi: menthetetlenül beköszöntött a tél, és persze azt is, hogy nyakunkon a karácsony. Ilyenkor szokás adventi koszorút készíteni - vagy manapság inkább vásárolni - négy gyertyával, és vasárnapról vasárnapra meggyújtani mindig eggyel többet. Az advent négy hetét jelképező négy gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt - az első három gyertya hagyományosan lila (ami a bűnbánat színe), míg a negyedik rózsaszín.

Az első ilyen koszorút Johann Hinrich Wichern, az evangélikus szeretetszolgálat elindítója készítette, aki egy fából készült kerek csillárra 23 gyertyát erősített, ebből négy nagyobb a vasárnapokat, a 19 kisebb a hétköznapokat szimbolizálta - mostanra a kicsi gyertyákat már nem használjuk, maradt a vasárnapot jelképező négy nagy.

Adventi koszorút leggyakrabban fenyőágból, szalmából, szárított növényekből gyártunk, pedig ebből is készíthető ehető fajta.

Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú

Hozzávalók a tésztához: 37,5 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 2 dl tej, 5 dkg vaj vagy margarin.
A töltelékhez: 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tojás + 1 tojásfehérje, 75 ml rum vagy tej
A kenéshez: 1 tojássárgája 1 ek. tej

Elkészítés: A szilvákat megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. Fogunk egy keverőtálat, beletesszük a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Ezeket alaposan összekeverjük, majd egy külön tálba összekeverjük az élesztőt és a lisztet, és ezt is a többi összetevőhöz adjuk. Mindezt jó alaposan összegyúrjuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és valamilyen karácsonyi motívumos szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát visszarakjuk a többihez, majd az egészből hengert formálunk, és egy gyúródeszkán ezt is kinyútjuk négyszög alakúra. Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét, a rumot (vagy a tejet), majd a kinyújtott tésztára kenjük, és rászórjuk a szilvát. A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk. A tojássárgáját tejbe tesszük, elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát, majd a kiszaggatott tésztákat az összetekert tészta tetejére rakjuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük, és már kész is az ehető adventi koszorú.

Az anyukák találmánya - adventi naptár

Nem csak az adventi koszorú, de az adventi naptár szokása is a várakozáshoz kapcsolódik. Eredetéről többfajta magyarázat olvasható: eleinte bibliai idézeteket rejtett, később vált azzá, aminek most ismerjük, apró édességeket, finomságokat rejtő dísszé. Rendszerint házikóra hasonlít, 24 ablakkal ezek jelképezik a napokat, ami karácsonyig még hátravan, és ezt nyitogathatják a gyerekek estéről estére, és kaphatják meg a bennünk található édességet. Valószínűleg a mai formáját a német Gerhard Lang találta fel - pontosabban nem is ő, hanem az édesanyja, aki neki készítette az elsőt, megunva, hogy egyre azt tudakolta, mikor lesz már karácsony. Azóta ilyentájt a boltokban komoly választék van adventi naptárakból, de sok anyuka maga készíti el a csemetéknek. Az adventi naptárt nem csak csokival tölthetjük fel, készíthetünk hozzá olyan házi sütit is, amely egy hónap múlva is finom, sőt a sütésbe bevonhatjuk a gyereket is, akinek így dupla lesz az öröme.

Forrás: [origo]

Mézeskalács adventi naptár

Hozzávalók: A tésztához 50g méz, 100g vaj, 125g barnacukor, 5g őrölt fahéj, 5g őrölt gyömbér, 3g őrölt szegfűszeg, 8g kakaópor, 500g liszt, 1g sütőpor, 1db egésztojás, 1csipet só
A díszítéshez: 1db tojásfehérje, 200-250g porcukor, 6m hosszú, 4 mm széles, lehetőleg bordó szalag

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt. A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát a hűtőbe tesszük legalább 30 percre, majd kinyújtjuk a tésztát egy kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre. Egy fenyőfaformát terítünk a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk. Ezután levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát, hogy a lyukakba bele menjen a liszt, és láthatóvá váljanak a fenyő körvonalai, így könnyebb kivágni a fenyőalakot. A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett. A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek. A kockák felső két sarkánál nagyjából 4 mm átmérőjű lyukakat szúrunk, úgy, hogy a fenyőt is átlyukasszuk egyben. Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is - ügyelve, hogy ne deformálódjon, majd az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük. Amíg teljesen kihűlt, a díszítésül szolgáló fehér masszát készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét, folyamatos keverés mellett. míg sűrűn folyós masszát nem kapunk. A masszát egy habzsákba töltjük, és megszámozzuk a kockákat, 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is. A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat.