Tökmagos nudli

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kg burgonya, 35 dkg búzaliszt, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 30 dkg sütőtök, 1 maréknyi héj nélküli tökmag, 2 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 3-4 zsályalevél, 2 db paradicsom, só, darált bors

Elkészítése:
A burgonyát mossuk meg alaposan, majd a héjával együtt sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és még melegen hámozzuk meg. Nyomjuk át burgonyanyomón és tegyük egy nagy tálba.

Szórjuk bele a lisztet, majd üssük rá a tojásokat, és kézzel jól dolgozzuk össze.

Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. A kinyújtott burgonyás tésztát vágjuk három centis széles csíkokra, majd metéljük fel ujjnyi csíkokra. Kezünkkel sodorjunk egyet rajta, és forrásban lévő sós vízben főzzük ki a nudlikat.

Ha a nudlik a forrásban lévő víz tetejére jönnek, szedjük ki szűrőkanállal egy hideg vízzel telt edénybe, majd szűrjük le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát és a zsályaleveleket. Hevítsük néhány percig, hogy az ízek a forró vajban kioldódjanak, utána tegyük hozzá a vékony szeletekre felvágott sütőtököt.

Daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval és pároljuk néhány percig. Utána öntsük rá a tejszínt, tegyük hozzá a kis kockákra felvágott paradicsomot, forraljuk jól össze, majd keverjük hozzá a kifőzött nudlit és a tökmagot.

Öntsük a tökös nudlit hőálló sütőedénybe, tetejére szórjunk még tökmagot, majd forró sütőben 150-160 fokon 25-30 perc alatt süssük pirosra. Reszelt parmezán sajttal megszórva fogyasszuk.