Diós-mézes linzerkarika

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 38 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg méz, fél csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 1 csipetnyi só, 1 maréknyi dióbél, 1 db tojás

Elkészítése:
Tegyük a vajat egy kis lábasba, közepes hőmérsékleten hevítsük addig, míg a víz el nem párolog belőle. Vigyázzunk, nagyon könnyen eléghet!

Ha elkészült, vegyük le tűzről, majd kanalazzuk hozzá a mézet, cukrot, vaníliás cukrot, fűszerkeveréket, a durvára ledarált diót, sót, végezetül üssük hozzá a tojást. Alaposan keverjük össze, hogy a hozzávalók egynemű, sima masszát alkossanak, majd utána keverjük hozzá a lisztet is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Gyúrjuk össze, és ha összeállt, borítsuk a liszttel meghintett nyújtódeszkára, és sodorjunk belőle három egyforma, szalámi vastagságú rudat. Csomagoljuk be fóliába, és pihentessük a hűtőszekrényben két órán keresztül.

Ha kellően lehűlt a tésztarúd, csomagoljuk ki, és vágjuk egy centis szeletekre. Tegyük egymás mellé egy sütőpapírral borított sütőlemezre, majd forró sütőben 160-170 fokon süssük 15-20 percig, míg aranysárgára nem pirul. Az elkészült és kihűlt linzert tegyük szép és formás, nagyméretű befőttesüvegekbe, vagy fémdobozba.