Kétdimenziós szexualitás

Vágólapra másolva!
A vita, amely egy párkapcsolatban amiatt tör ki, hogy a férfiakat általában érdekli a pornó, a nőket pedig rendszerint nem, egyidős magával a műfajjal. Normális dolog az, ha egy férfi az e-mailjei helyett hiányosan öltözött, buján fetrengő hölgyeket tanulmányoz a neten? Legyünk féltékenyek a .jpg végződésű csajokra? Mikortól számít betegesnek az ilyesfajta rajongás? A szexológus a kétdimenziós testiségről.
Vágólapra másolva!

"Baromi nagy botrány lett belőle, amikor a párom egy éjjel rajtakapott, hogy pornóoldalakat töltök le a netről" - meséli János. "Hiába mondtam neki, hogy ez nagyon ritkán fordul elő, és szerintem teljesen normális dolog, azt kiabálta, hogy nem, ez beteges. Napokig duzzogott, kiköltözött a közös ágyunkból a nappaliba, és zokogva panaszkodott a barátnőinek. A vicc az, hogy én tényleg nagyon ritkán csábulok ilyen oldalakra, pornóújságom és filmem sincs otthon. Aznap este is csak véletlenül futottam bele egy site-ba, egészen mást kerestem a neten."

János szerint egyébként szinte minden férfi megnéz időnként egy-egy szexoldalt, sőt ő olyan nőkről is tud, akik időnként "bekukkantanak" az ilyen tartalmú webhelyekre.

A pornó férfiműfaj

Dr. Esztergomi László szexuálpszichológus is gyakran tapasztalja, hogy a nők párjuk pornófüggőségére panaszkodnak.

"Szinte minden héten találkozom egy-egy olyan esettel, amikor egy nő azt kérdezi kétségbeesetten: mit tegyen a férjével, aki órákat tölt a számítógépnél, pornográf képek és videók nézegetésével."

A szakember szerint ilyenkor nem azt érdemes megvizsgálni, hogy lehet erről leszoktatni az illetőt. "A kérdésfelvetés úgy helyes, hogy miért van szüksége erre a férfinak. Mert ha kizárólag a képernyő előtt ül, és ez a házastársi szexet helyettesíti nála, akkor ott valóban gondok vannak - de akkor már a magával a párkapcsolattal is gondok lehetnek. Tehát az ilyen esetekben érdemes azt megnézni, hogyan áll kettejük szexuális élete."

Esztergomi László szerint viszont a pornó egyfajta férfiszükséglet.

"Gondoljunk csak bele, hogy egy nő, amikor csókolózik, rendszerint behunyja a szemét. A férfi viszont leskelődő: kukucskál, megvizsgál mindent, amit lehet. A nők ugyanis érzelmesebbek, nekik a belső mozijukban jelennek meg a képek, a férfiak ugyanakkor racionálisabbak, talán a fantáziájuk is szegényesebb - legalábbis ezt szokták mondani."

"Az viszont biztos, hogy a pornó férfiműfaj, ahhoz, hogy egy pasas eroikus hangulatba kerüljön, feltétlenül kell a látvány. Ha ezt otthon nem kapja meg, mert a párja folyamatosan ócska tréningnadrágban, kócosan, ápolatlanul, antinőként mutatkozik, elhanyagolja magát, akkor a férfi ráfanyalodik a pótszerekre. A net pedig egyszerű, olcsó, gyors és változatos lehetőségeket kínál neki, így - jobb híján - kinyitja a megfelelő oldalakat."

Virtuális poligámia

Éva viszont még otthon is ügyelt arra, hogy a legjobb formáját mutassa, mindig csinos volt, "csábító és jó illatú", a kedvese ennek ellenére gyakran felugrott a netre egy kis "virtuális vágykeltőért".

"Rettenetesen bántott a dolog, annak ellenére, hogy a szexuális életünk rendben volt. Csak egy idő után befészkelte a fejembe a gondolat, hogy ilyenkor ő azokat a bestiákat fantáziálja helyettem az ágyba, akiket a neten meglesett. Egyszerűen nem értettem, mi szüksége van a pornóra."

Esztergomi László szerint ennek magyarázata a fajfenntartásban keresendő.

"A nőknek meg kellene érteniük, hogy a férfi születetten poligám. Arra van programozva ősidők óta, amióta lemásztunk a fáról, hogy minél több nőstényt magáévá tegyen, hogy a saját fajtáját szaporítsa - ez a fajfenntartási ösztön. Ez az ösztön, ez a fajta belső késztetés annak ellenére megmaradt benne, hogy szocializálódott, és monogám kapcsolatban él. Ezt az igényét ezért ilyenkor áttételes módon éli ki. Amikor ugyanis a férfi pornót néz, akkor a fantáziája meglódul, és behelyettesíti saját magát az egyik férfi szereplő bőrébe, így éli éli ki ezt az ősi ösztönt. Ráadásul van, akinek mindez megsokszorozza a vágyát, amit aztán a kedvesével él meg. Ezért, ha ez fűszer a pár szexuális életében, akkor nincs ok aggodalomra, de ha ez a főétel, akkor érdemes megvizsgálni, hogy mi ennek az oka. Ha az okokat felderítjük, rendbe lehet hozni a párkapcsolatot."