Amit a divat diktált

Vágólapra másolva!
A szélsőségek éve volt az idei - divat szempontjából legalábbis mindenképp: a bő kardigánok és pólók, a kismamaruhára emlékeztető tunikák ugyanúgy trendik voltak, mint a szűk csipke- és csőtopok vagy a zsabós selyemblúzok; menő volt a csőfarmer, de MC Hammer buggyos gatyája is; nőies, magas sarkú, elegáns bokacsizmák, platformok és kecses balerinacipők jól megfértek a kissé ormótlan saruk mellett; a két tenyérnyi borítéktáskák és a hatalmas batyuk egyaránt kötelező divatelemnek számítottak. Ez (volt) a divat 2008-ban.
Vágólapra másolva!

Maxiruha

A hippikorszak visszatért - vagy soha el nem múlt, hiszen a múlt - tavasszal és nyáron is divatosak voltak a földig érő, úgynevezett maxi ruhák, de idén, felfrissülve, újra hódító útjukra indulnak. A földet söprő ruhák a fesztiválok hangulatát idézik, és a hippi-stílus jegyeit is magukon hordozzák. E hosszú, légies darabok jellemzője, hogy színesek, hoszan lobognak utánunk, így feltűnővé tesznek, emellett szépen megnyújtják az alakot. A felsorolásból kihagyhatatlan jó tulajdonságuk, hogy a kisebb testi hibákat (széles csípő, pocak, iksz-láb) is jótékonyan elfedik, így mindenki világszép királylánynak érezheti magát bennük. Nyáron saruval vagy parafatalpú cipővel, ősszel és télen egy nagy és bő, úgynevezett oversized-kardigánnal vagy mellénnyel, harisnyával és lapos sarkú lovaglócsizmával kiegészítve tökéletesen beillesztehetőek voltak a ruhatárba.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Tunika és miniruha

Tulajdonképpen a maxi ruha kistestvére a mini ruha vagy tunika, amely leginkább mell alatt szabott vállpántos, hosszú vagy rövid ujjú esetleg ingruha fazonú volt nyáron. Ami miatt szeretjük, az a négyévszakos mivolta - lásd kiegészítők.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Ez a ruhadarab ruhaként és topként egyaránt hordható: míg nyáridőben önmagában vagy sorthoz, egyenes vonalú, rövidebb-hosszabb szoknyához is felvehettük, addig ősszel a cső és az - újra hódító - trapézszárú farmerünkkel kombinálhatjuk ugyanígy; de ha a kedvünk tartja, színes harisnyával, nagyméretű kardigánnal vagy bőrkabáttal és egy térdig érő, lapos sarkú csizmával - esetleg félcipővel és lábszárvédővel - is viselhetjük, a merészebbek hosszú ujjú garbót is vehetnek alá.

Csőtop vagy míder

A pánt nélküli felsőrészek reneszánszukat élték: szín és fazon szempontjából is szinte végtelen volt a paletta. Amit nyáron különösen érdemes volt megvenni, azok fűző fazonú, pánt nélküli felsők, a míderek - ezek ugyanis idén ősszel és télen a mellényt helyettesítették.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]



Oversize kardigán

Nem csak a 60-as, 80-as évek is visszaköszöntek idén: aki nem dobta ki a nagyi kötötte denevérujjú rózsaszín, lila vagy zöld pulcsit, az idén több tízezer forintot spórolhatott, emellett autentikus képviselője lehetett egy olyan kornak, amelyről legtöbben azt hittük, örökre letűnt.

Forrás: [origo]


Bolero

Ez a derék fölött végződő, szűk kabátka, hosszú ujjal, elöl nyitva, eredetileg a spanyol torrerók, a bikaviadorok kabátja volt, a spanyol népviselet része. A mindennapi női divat is átvette, kisebb változtatásokkal is, például ujj és/vagy gallér nélkül. Divatos volt 1865 táján, 1900 körül, és az 1930-as évektől vissza-visszatérően - és 2008-ban is. Úgy tűnik, mintha sok értelme nem lenne, és bár télen az esztétikumon kívül túl sok nincs is, de nyáron épp ettől a karnyi melegségtől lesz komfortos napfelkeltét nézni a Balaton-parton

Forrás: [origo]Forrás: [origo]