Padlizsános burgonyaleves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 db nagyobb méretű burgonya, 3 dl tej, csipetnyi őrölt római kömény, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 db padlizsán, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál oregano, 1 db zöldségleves kocka, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:
Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk egy centis kockákra, majd forrósítsuk fel a vajat egy fazékban. Szórjuk bele a római köményt, forrósítsuk össze, utána tegyük bele a burgonyakockákat. Pároljuk néhány percig, szórjuk rá a lisztet, keverjük jól össze, majd öntsük fel a tejjel és körülbelül egy liter vízzel.

Fűszerezzük őrölt gyömbérrel, darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával, és főzzük legalább húsz percen keresztül.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg a leves a tűzön rotyog, készítsük el padlizsánt. A megmosott padlizsánt vágjuk egy centis kockákra és hintsük meg sóval. Forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a besózott padlizsánkockákat, fűszerezzük oreganóval, darált borssal, majd állandóan kevergetve körülbelül 6-8 perc alatt pirítsuk puhára.

A megpirított padlizsánt öntsük az elkészült levesbe, forraljuk jól össze, majd tálaljuk leveses tányérokba. Mellé ropogós péksüteményt kínáljunk.