Megadta magát két nagy fájlcserélő

Vágólapra másolva!
Az ellenük folyó amerikai perek miatt tartalomszűrésbe kezd a TorrentSpy és az ISOHunt, amelyek mindeddig a világ legnépszerűbb bittorrent-keresői közé tartoztak. A szájtokon egy automatizált technológiával teszik elérhetetlenné az illegális tartalmakat.
Vágólapra másolva!

A két szájt a FileRights nevű rendszert használja majd a jogsértő tartalmak kiszűrésére, amely a jogtulajdonosok által összeállított közös adatbázis alapján teszi elérhetetlenné azokat - adta hírül a ZeroPaid.com. A két oldal esetében a tartalmak fizikai eltávolítására nincs szükség, mivel azok csak keresőként működnek: a Bittorrent fájlcserélőt használó felhasználóknak mutatnak utat az egymás között megosztott állományokhoz.

A torrentkeresők ellen jelenleg is eljárás folyik az Egyesült Államokban, így a lépés valójában csak a hatóságok felé tett gesztusként értékelhető: a pert ezzel valószínűleg nem ússzák meg. A FileRights használata mindenesetre összhangban van DMCA (Digital Millenium Copyright Act) rendelkezéseivel, amelyek értelmében a tulajdonos feladata figyelmeztetni a tartalomszolgáltatót a jogsértésre.

Korábban szóba jött az is, hogy a két keresőt elérhetetlenné teszik az amerikai felhasználók számára, a TorrentSpy-t pedig arra is kötelezi egy korábbi bírói ítélet, hogy monitorozza a felhasználók tevékenységét az oldalon. A tartalomszűrés miatt a két webhely minden bizonnyal elveszíti felhasználói legnagyobb részét, akik a továbbra is illegálisan működő keresőkhöz pártolnak át.