Vágólapra másolva!
Ezer méteren nyolc, 500-on pedig hat magyar egység jutott be közvetlenül a szombati, illetve vasárnapi döntőbe a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelynek első napján a két táv előfutamait rendezték. 

A leghosszabb távon győzelemmel biztosította finálés helyét Kovács Katalin és Benkő Zoltán (mindkettő K-1), valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó (K-2), illetve a két kajaknégyes (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma és Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), a kenus Kozmann György, Kolonics György kettős pedig egy második hellyel került a legjobb kilenc közé. Vajda Attila (C-1) ugyanakkor csak negyedik lett, így neki a második napon, a középfutamban is harcba kell szállnia.

Ezer méteren két számban nem rendeznek előcsatározásokat, mert kevesen neveztek, így az Eb-újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella kajakpárosnak, valamint a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenu négyesnek csak a szombati döntőben kell vízre szállnia.

"Mindenki hozta azt, amit várni lehetett tőle, ennek nagyon örülök. Egyedül Vajda Attilának nem sikerült a továbbjutás, de biztos vagyok benne, hogy a középfutamból kiharcolja a döntőbe kerülést és remélem, hogy a fináléban már jobb teljesítményre lesz képes, mint most" - mondta az 1000 méteres távon elért magyar eredményekről Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Ötszázon Kovács imponáló magabiztossággal utasította maga mögé riválisait, így esélyeshez méltóan került a legjobbak közé. A másik két egyes számban ugyanakkor nem termett babér a magyaroknak. Vajda (C-1) ezúttal sem szerepelt jól, s ötödik helye azt jelenti, hogy ezen a távon is középfutamra kényszerül. Csak harmadik lett Vereckei Ákos (K-1), aki így szintén résztvevője a péntek délutáni második fordulónak.

A Paksy, Benedek, valamint a Kammerer, Kucsera kajakos duó egyformán megnyerte versenyét, de míg a hölgyek esetében ez már döntőt ért, addig az urak kénytelenek a középfutamban újra bizonyítani, mert ebben a számban nem lehetett egyenes ágon továbbjutni. A Kozmann, Kolonics kenu kettes egy újabb második hellyel kvalifikálta magát a vasárnapi végjátékba.

A négyeseknél csak a kajakosok voltak érdekeltek: Paksy, Kovács, Fazekas és Patyi Melinda elsőként, Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor pedig másodikként jutott a döntőbe. Hasonlóan az 1000 m-hez, a kenu négyesek számára a kevés nevező miatt ezen a távon sem rendeznek előcsatározásokat, így a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású magyar hajó csak a vasárnapi fináléban mutatkozik be az Eb-n.

Az 500 m-es eredményekről a következőket mondta Angyal Zoltán kapitány. "A számok nagy részében sikerült döntőbe jutnunk, ráadásul többnyire első helyekkel. Vereckei nagyon erős futamba került, talán egy másikban könnyebb dolga lett volna, de bízom benne, hogy pénteken javít. Vajdának biztosan nehéz dolga lesz, de a minimális elvárás vele szemben, hogy kerüljön be a fináléba, remélem ez összejön."

A második napon, pénteken 11 órától az 1000 m-es (Vajda, C-1), 18 órától pedig az 500 m-es (Vajda, C-1, Vereckei, K-1, Kammerer, Kucsera, K-2) középfutamokat rendezik az Eb-n.