Továbbra is a Mol-hírek mozgatják a tőzsdét

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 62,52 ponttal alacsonyabban, 28 723,82 ponton nyitott pénteken. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,22 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Pénteken nem várható alapvető külpiaci hatás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt munkatársa szerint, a kereskedést már egy hete a Molról érkező hírek határozzák meg.

Az amerikai Federal Reserve a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25 százalékos amerikai alapkamaton, a döntés indoklása alapján pedig az év végéig aligha várható kamatváltoztatás - mondta a szakember.

A Mol felől érkező hírek jelentik a legfontosabb piac befolyásoló tényezőt. Juhász Richárd úgy véli, hogy a Mol egy hete bejelentett saját részvény vásárlási akciója a végéhez közeledik, mivel a tulajdoni hányada már elérte a 30 százalékot.

A piacot az foglalkoztatja, hogy ki adott megbízást az osztrák Bank Austria Creditanstaltnak (BA-CA) Mol-részvény vásárlásra. A BÉT honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint a BA-CA kedden 5,94 százaléknyi Mol-részvényt vásárolt, de csak átmenetileg tartja tulajdonában, a tulajdonos ismeretlen.

Külföldi hírügynökségek úgy tudják, hogy "csütörtökön, vagy pénteken átadja a részvényeket ügyfelének" - mondta az UniCredit Bank Hungary Zrt. osztrák anyavállalatának szóvivője, ügyfelének nevét azonban nem árulta el.

A KBC Securities budapesti irodájának elemzője, Tordai Péter csütörtökön úgy vélte, hogy a BA-CA vásárlás mögött is az OMV áll. Ugyanakkor ezt az OMV cáfolta, a társaság szóvivője Thomas Huemer a Dow Jones tudósítójának elmondta: az OMV a hétfőn bejelentett 8,6 százalékon túl nem vett Mol-részvényt.